Hyppää sisältöön

Eniten irti intistä

Maavoimat
Julkaisuajankohta 3.12.2019 17.42
Uutinen
Samuli Siltasalmi (alhaalla) toimii harjoituksessa panssarijääkärijoukkojen johtajana ja Altti Kotilainen varajohtajana.

Valmiusyksikön toiminnassa pääosassa on käytännössä tekeminen.

Taistelujen tauottua hetkeksi metsästä marssii kaksi kokelasta, Samuli Siltasalmi ja Altti Kotilainen. Vaikka takana on jo lähes viikko rankkaa harjoitusta Karjalan prikaatin valmiusyksikössä eli VYKS:ssä, molempia hymyilyttää.

- Tämä on minulle mielekkäintä hommaa, mihin olisi voinut kuvitella pääsevänsä. Täällä intistä saa eniten irti, Siltasalmi kehuu.

Kotilainen on samoilla linjoilla, myös hänelle VYKS on ollut mieleinen valinta.

- Täällä pääsee oikeasti tekemään niitä hommia, mitä on teoriassa harjoiteltu.

Valmiusyksikkö koostuu kaikkien aselajien yhteistoiminnasta. Siihen kuuluu muun muassa lääkintämiehiä, moottoripyörätiedustelijoita, tykistö ja ilmatorjunta.

- Meidän yksikkö osallistuu isoimpiin harjoituksiin, kuten tämä Kaakko 19. Lisäksi toimimme tarvittaessa virka-aputehtävissä. Kaiken kaikkiaan VYKS on nopeasti valmiina liikkumaan oleva joukko, kokelaat kertovat.

Yhteistyön hyödyt ja haasteet

Monen eri aselajien yhteistyö tarkoittaa myös sitä, että kokonaisuudessa on monta liikkuvaa osaa. Näiden osien koossa pitämisen ja tilannekuvan hahmottamisen Kotilainen mainitsee yhdeksi haastavimmista asioista.

- Toisaalta kokonaisuus vastaa hyvin sodanajan tehtävien mukaista toimintaa, Siltasalmi lisää.

Kummankin mielestä Kaakko 19 -harjoitus on sujunut hyvässä hengessä. Tulevat reservin vänrikit ovat ensimmäistä kertaa päässeet itse johtamaan toimintaa, kun kouluttajat ovat astuneet taka-alalle.

- Olemme saaneet enemmän vastuuta. Täällä saadusta johtajakokemuksesta on varmasti hyötyä myös siviilielämässä. Siellä vastuun kantaminen on helpompaa, kun siihen on täällä tottunut, kaksikko pohtii.

Valmiusyksikön toiminnasta on ollut myös ihan konkreettista hyötyä.

- Täällä ollessa aktiivisuus on reilusti kasvanut. Kun viikonloppuisin menee kotiin, tulee tehtyä paljon enemmän kuin aiemmin, kumpikin hymyilee.

Valmiusyksikön varusmiehiä kertasingot olallaan.

Karjalan prikaatin valmiusyksikköön kuuluu myös Leopard 2A4 -taistelupanssarivaunuja.