Hyppää sisältöön

Etelä 20 tarjoaa varusmiehille haastavia harjoitustilanteita

Maavoimat
Julkaisuajankohta 2.6.2020 8.30
Uutinen
kuva, jossa varusmies Aatu Holma hymyilee.

Maavoimien pääsotaharjoitus Etelä 20 on monelle varusmiehelle koulutuksen päätösharjoitus eli loppusota. Koronatilanne on tuonut harjoituksen toimeenpanoon omat rajoitteensa, mutta varusmiehille tarjotaan silti haastava ja monipuolinen harjoitus.

Alikersantti Aatu Holma on siirtymässä reserviin 16 päivän päästä kesäkuussa ja on tyytyväinen saamaansa koulutukseen. Vaikka Etelä 20 -harjoitusta on sovellettu, ei se ole suurissa määrin näkynyt varusmiesten koulutuksessa.

- Harjoituksemme ovat aina hyvin mielenkiintoisia - niissä pääsee tekemään omia hommia. Varsinkin näin isossa mittakaavassa näkee, miten toimimme komppaniana. Tämä on myös hyvää harjoitusta sotilaspoliisimiehistöille. Itse olen tykännyt olla täällä harjoituksessa ja vetää messissä, hän kertoo.

Hänen mukaansa koronan vaikutukset palvelukseen ovat olleet aika pieniä. Muutokset koskevat pääasiassa elämisen yleisjärjestelyitä.

- Nyt kiinnitämme entistä enemmän huomiota hygieniaan, käsienpesuun ja ruokailuihin. Lomien rytmitys meillä sotilaspoliiseilla on muuttunut siten, että olemme kolme viikkoa kiinni ja yhden viikon lomalla. Itse olen huomannut, että kolme viikkoa hurahtaa aika nopeasti ja sitten pääsee viikoksi kotiin kunnolla lepäämään. Itse olen tykännyt tosi paljon. Muuten koronatilanne ei oikeastaan ole vaikuttanut koulutukseen, teemme asioita samalla tavalla kuin ennenkin, toteaa Holma.

Ryhmänjohtajan pitää olla kartalla

Ryhmänjohtajan toimivan Holman pitää olla koko ajan kartalla, mitä hänen alaisensa tekevät ja missä vaiheessa tehtävän suoritus on. 

- Ryhmänjohtajana olen tykännyt siitä vastuusta, jota annetaan ja että saan johtaa alaisia. Ryhmänjohtaja on ollut tosi luontainen asema minulle, hän sanoo.

- En ole päässyt aivan taistelujen ytimeen, sillä olen komentopaikan ryhmänjohtaja. Olen ollut vähän enemmän ryhmityksessä ja perustamassa komentopaikkoja. Eilen pääsin mukaan taistelutoimintaan, Holma lisää.

Sotilaspoliisiksi Santahaminaan

Kaartin jääkärirykmentin koulutustiloja ja palveluksessa saamaansa koulutusta Holma kehuu hyviksi.

- Santahaminaan kannattaa hakea sotilaspoliisiksi, sillä hommat ovat todella siistejä ja koulutuksessa keskitytään rakennetun alueen taisteluun. Käytännössä päästään harjoittelemaan esimerkiksi poliisin hommia. Itse olen tykännyt todella paljon, Santahaminassa puitteet koulutukselle ovat hyvät. Meillä on Santahaminassa varta vasten rakennetun alueen taisteluharjoitusympäristö, jossa toimintaa pystytään harjoittelemaan realistisesti rakennetulla alueella, hän päättää.