Hyppää sisältöön

Harjoituksesta saatiin tutkimustietoa Maavoimien kehittämishankkeisiin

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 9.6.2021 16.32
Tiedote
Miinajyrsin traktoriin asennettuna.

Northern Forest 21 -harjoitus toimi hyvänä alustana Maavoimien hankkeita tukevalle tutkimus- ja kehittämistoiminnalle. Harjoituksessa tutkittiin mm. tykistöaseiden käyttöä ja pioneerijoukkojen suluttamiskyvyn nopeuttamista haastavissa olosuhteissa.

Harjoituksen ampumavaiheessa keskeisimmät Maavoimien tutkimuskeskuksen tutkimuskohteet olivat tuliyksiköiden ammunnanhallinta- ja johtamisjärjestelmän sovellustestaaminen sekä tuliyksikön johtamisjärjestelmäkaluston kehittämisen kenttäkokeet.

 
Vaihtelevat olosuhteet haastoivat tehokkaasti kenttäkokeissa olleen kaluston. Näin kehittämiseen saatiin hyviä havaintoja kaluston toimivuudesta ja ominaisuuksista.


- Ammunnoissa kerättiin havaintoja esimerkiksi paineen vaikutuksesta tykin asepäätteen ja johtamiskaluston toimivuuteen, toteaa majuri Kimmo Ruotsalainen.

Hän toimii tutkimus- ja kehittämisosaston päällikkönä Maavoimien tutkimuskeskuksessa.

Taisteluharjoitusvaiheessa tutkimuksen pääpaino oli pioneerijoukkojen suluttamisen nopeuttamiseen kehitettävän kaluston ja toimintatapojen tutkimuksessa.
 

Kuvassa näkyy, kun NF21-harjoituksessa testattiin traktoriin asennettavaa miinajyrsintä. Jyrsimen avulla voidaan kaivaa nopeasti miinasijoja, myös kestopäällystettyyn tiehen. Miinoittavan ryhmän materiaali kulkee mukana kauhassa ja tarvittaessa traktorin peräkärryssä.

Maavoimien tutkimuskeskuksen toiminnan painopiste on kentällä, siellä missä joukot toimivat. Se järjestää tutkimus- ja kokeilutoimintaa yhteistyössä eri tahojen kanssa.

Maavoimien tutkimuskeskus (MAAVTKESK) on osa Maasotakoulua ja se vastaa Maavoimien tulevaisuuden tarpeisiin tutkimus- ja kehittämistyöllä. Pääosa Maavoimien tutkimuskeskuksen noin 70 työntekijästä työskentelee Haminassa. Lue lisää: 

Perustietoa Maasotakoulusta - Maasotakoulu - Maavoimat Maavoimat

Joukko-osasto
´