Hyppää sisältöön

Helikopteri, robotteja ja radioaktiivinen pommi

Maavoimat
Julkaisuajankohta 1.12.2019 17.22
Uutinen

Kymen Pioneeripataljoonan raivaamisen erikoisosasto suoritti tehtävää Haminan satamassa.

Kirpeän aurinkoisessa pakkassäässä rennosti jutteleva miesjoukko pakkailee vielä viimeisiä varusteitaan. Lauantaina aamupäivällä alkamassa on Kymen Pioneeripataljoonan raivaamisen erikoisosaston harjoitus. Ryhmän tehtävänä on siirtyä mahdollisimman nopeasti kohteeseen, joka tällä kertaa on Haminan satama. Siirtymiseen saadaan avuksi Rajavartiolaitos, tarkemmin sanottuna heidän AS332 "Super Puma" -helikopterinsa.

Kopteriin pääsyä odottelevat myös Juho ja hänen räjähdekoiransa Piina. Reilun vuoden ikäinen labradorinnoutaja on koulutettu etsimään räjähteitä ja aseita sekä jäljestämään. Kaakko 19 -harjoituksen aikana Piinan tehtävänä on varmentaa, onko tilanteissa käytössä räjähdeaineita ja etsiä niitä.

Raivaajien joukkoa johtaa Ville. Mies ei kerro sukunimeään, sillä käytäntö on, että kriisinhallintaan ja tiedusteluun liittyvissä tehtävissä henkilöistä käytetään vain etunimiä.

- Se on täysin meidän oman yksityissuojan vuoksi, hän selventää.

Ulkoa alkaa kuulua roottorin jylinää. Helikopteri, tuttavallisemmin "heko", on ilmestynyt pellon yläpuolelle ja valmistautuu laskeutumaan. Tämä on ensimmäinen kerta, kun raivaajat käyttävät kuljetukseen virka-apuna Rajavartiolaitoksen kopteria. Ensimmäisenä koneeseen nousevat Juho ja Piina. Loppu porukka seuraa perässä. Noin puolen tunnin lento kohti Haminan satamaa voi alkaa.

Yhteistyön tärkeys

Perillä satamassa erikoisosastoa odottaa huolestuttava tilanne. Tulli tarvitsee virka-apua epäillyn radioaktiivista ainetta sisältävän kontin tiedustelussa ja vaarattomaksi tekemisessä. Paikalle on saapunut raivaajien lisäksi Porin prikaatin pelastusjoukkue. Jos kyseessä olisi oikea tilanne, paikalla olisivat myös Poliisi ja Pelastuslaitos.

- Kaakko 19 -harjoituksessa olemme harjoitelleet yhteistoiminnassa muiden joukkojen, kuten Rajavartiolaitoksen, Poliisin ja maavoimien yksiköiden kanssa. Viranomaisyhteistyö on todella tärkeää, jotta tarvittaessa voimavarat voidaan yhdistää, kertoo Ville.

Satamassa puhaltava merituuli tekee pikkupakkasesta luihin ja ytimiin asti purevan. Raivaajien erikoisosaston tehtävä etenee tiedusteluvaiheeseen. Koska epäilty kohde saattaa olla radioaktiivinen, matkaan lähetetään tiedustelurobotti. Raivaajien käytössä on myös raskaampi raivaamisrobotti, jolla voidaan esimerkiksi leikata auki auton ovia.

Tiedustelussa on havaittu kontissa oleva radioaktiivinen räjähde. Erikoisosaston tehtävä on palauttaa tilanne normaaliksi. Koiran ja robottien lisäksi heillä on käytössä läpivalaisulaitteita, raivaamisaseita ja suojapukuja.

- Meidän osasto vastaa vaativien räjähdetilanteiden, kuten erikoisjoukko- ja improvisoitujen räjähteiden tai laitteiden raivaamisesta. Niissä voi olla yhdistettynä kemiallisia, biologisia ja radioaktiivisia aineita. Lisäksi tuemme muissa vaativia räjähde-epäilyjä sisältävissä erityistilanteissa, osaston johtaja taustoittaa.

Ihan normijätkiä niin kuin muutkin

Villen mukaan Kaakko 19 on sujunut kaiken kaikkiaan hyvin. Hän on tyytyväinen joukkonsa suorituksiin.

- Tämän lähemmäksi kriisitilannetta ei rauhan aikana päästä. Harjoittelemme vastaavaa toimintaa useamman kerran vuodessa, muun muassa yhteistoiminnassa suojelun erikoisosaston kanssa. Meidän toiminta perustuu 70% henkilöstön ammattitaitoon ja 30% välineisiin. Muuten me ollaan ihan normijätkiä niin kuin muutkin, hän hymyilee.

Pimeys saa sataman valot loistamaan. Pakkanen kiristyy ja päivän tehtävä alkaa olla lopuillaan. Roottorin tuttu jylinä lähestyy laskeutumispaikkaa. Ensimmäisenä hekoon nousevat Juho ja Piina, muut seuraavat perässä. Haminan satama jää kauas alapuolelle, kun kopteri nousee tähtikirkkaalle taivaalle.

Musta koira

Nimestään huolimatta Piina on oikein herttainen neiti.

Teloilla kulkeva robotti menossa sisälle konttiin.

Raskas raivaamisrobotti lähestyy kontissa olevaa, epäiltyä radioaktiivista pommia.
Maastopukuiset sotilaat kävelevät kohti helikopteria
Raivaamisen erikoisosasto nousemassa Rajavartiolaitoksen Super Puma -helikopteriin.
´