Hyppää sisältöön

Helikopteripataljoonan kevätkauden pimeälentokoulutus alkaa

Utin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 11.1.2024 16.32
Tiedote

Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan kevätkauden pimeälentoharjoitukset alkavat maanantaina 15. tammikuuta. Viikoille 3, 5, 6, 15 ja 16 ajoittuvat koulutuslennot keskittyvät pääosin Kymenlaaksoon, noin 150 kilometrin säteelle Utin lentokentästä. Osa lennoista suuntautuu eteläiselle meri- ja rannikkoalueelle.

Koulutusviikkoina lentotoiminta alkaa pääsääntöisesti maanantai-iltaisin ja päättyy torstain ja perjantain välisenä yönä. Koulutuslennot aloitetaan pimeän tultua ja ne päättyvät, kun suunnitellut lentokierrokset on saatu tehtyä, kuitenkin viimeistään kello 03 mennessä. Viikolla 3 pimeälentokoulutukseen hyödynnetään poikkeuksellisesti myös aamun pimeä aika alkaen noin kello 7.
 
Koulutuslennoissa tehdään maastolaskuja ja käytetään ajoittain matalaa lentokorkeutta. Pimeälentojen aikana saatetaan käyttää valonheittimiä sekä omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja, joiden valokeilat voivat olosuhteista riippuen näkyä hyvinkin kauas. Lentotoimintaan voi liittyä myös väliaikaisten tukeutumispaikkojen käyttäminen esimerkiksi helikoptereiden tankkaukseen.

Helikopterimiehistöjen pimeälentokoulutus toteutetaan NH90-kuljetushelikoptereilla ja MD500-kevythelikoptereilla. Pimeälentoharjoitukset liittyvät helikopterimiehistöjen koulutukseen sekä helikopterien virka-apuvalmiuteen kuuluvan pelastuspäivystyksen harjoitteluun.
 
Lentotoiminnasta voi aiheutua meluhaittaa, jota pyritään välttämään suuntaamalla toimintaa harvaan asutuille alueille sekä noudattamalla melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.
 
- - -

Utin jääkärirykmentin helikopterit osallistuvat vuoden aikana eri puolella Suomea järjestettäviin Puolustusvoimien ja yhteistoimintaviranomaisten harjoitus- ja koulutustapahtumiin. Lentotoiminnasta tiedottamisesta vastaa pääsääntöisesti tapahtuman järjestäjä.

Utin jääkärirykmentin harjoitus- ja lentotoimintaan liittyvät yhteydenotot pyydetään tekemään ensisijaisesti sähköpostilla tai rykmentin internetsivuilla olevan sähköisen palautelomakkeen kautta: maavoimat.fi/utin-jaakarirykmentti/yhteystiedot.

´