Hyppää sisältöön

Helsingin ilmatorjuntarykmentin koulutuksen huipentuma

MaavoimatPanssariprikaati
Julkaisuajankohta 19.5.2019 20.53
Tiedote
Sotilas tähtää ilmatorjuntakonekiväärillä taivaalle

Valtakunnallinen ilmatorjuntaharjoitus on ilmatorjuntajoukoille aina kovasti odotettu koulutuksen huipentuma. Harjoituksessa päästään ampumaan kovapanosammuntoja sekä harjoittelemaan ilmatorjuntajoukkojen päätoimintaa eli torjumaan ilmavihollisen hyökkäyksiä todella haastavissa ja mielenkiintoisissa maalitilanteissa.

-Helsingin Ilmatorjuntarykmentin joukoilla on ollut kiireinen, mutta erittäin antoisa kevät. Osa joukoista osallistui maaliskuussa Northern Wind -harjoitukseen Ruotsissa ja siitä lähtien ollaan oltu kiivaassa, mutta nousujohteisessa koulutus- ja harjoitusrytmissä, jonka huipennus on käynnissä oleva valtakunnallinen ilmapuolustusharjoitus Lohtajalla, kertoo Helsingin Ilmatorjuntarykmentin komentaja, everstiluutnantti Mano-Mikael Nokelainen.

Sotilaat pystyttävät metsän reunalle mastoa jonka yläpäässä on antennilautasia

-Joukot saapuivat Lohtajan harjoitusalueelle pääosin keskiviikkona 15. toukokuuta, jonka jälkeen on suoritettu erinomaisessa säässä kovapanosammuntoja, joukolle kuuluvalla kalustolla. Panssariprikaatista on harjoituksessa noin 300 ilmatorjuntarykmentin varusmiestä, joiden koulutuskalustona on 23 mm ilmatorjuntatykki, 12,7 mm ilmatorjuntakonekivääri, ilmatorjuntapanssarivaunu, ilmatorjuntaohjus- tai tutkakalusto.

Tutka pystytettynä rannalle

Merkittävä määrä on myös viestijärjestelmien sekä huollon koulutuksen saaneita varusmiehiä, joilla on merkittävä rooli ampuvien joukkojen lisäksi. Ilman huoltoa ja viestiyhteyksiä ei pitkälle pötkitä, jatkaa everstiluutnantti Nokelainen.

Ilmatorjuntapanssarivaunu ampuu pimeässä

Ammunnat suoritetaan turvallisesti, mutta haastaviin maalitilanteisiin. Tätä varten on harjoiteltu ja nyt osaaminen näytetään! Näin on myös tapahtunut, sillä ammunnat on toteutettu turvallisesti ja joukkojen osaaminen on ollut erinomaisella tasolla. Onnistuneet ammunnat sekä tietysti erinomainen sää ovat kohottaneet joukkojen ilmettä entisestään. On erittäin hienoa nähdä motivoituneita, osaavia ja iloisia ilmatorjuntataistelijoita!

Katso video, kun vaunut ampuvat päivällä ja yöllä Lohtajalla: https://www.facebook.com/maavoimat/videos/470960733644963/

Panssariprikaatin Marksman-miehistöä; ampuja-ajaja Veijalainen, joukkueen johtaja Siirilä ja ampuja Lahti.

Liikkuvuus, osumatarkkuus sekä tulivoima ovat huippuluokkaa miesten hallinoimissa ITPSV90 eli Marksman-ilmatorjuntapanssarivaunuissa. -Saatiin aitoja osumia kovapanosammunnoissa. Tutkaan vaan maali kiinni. Miehillä on jo monta harjoitusta takana, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.- Varmasti jää hyviä muistoja näistä harjoituksista, sanovat yhteen ääneen.

Sotilas puhuu puhelimessa naamioidussa asemassa ja toinen sotilas seuraa vierestä tilannetta polviasennossa

Korpraali Iida Tenhunen Panssarprikaatista.

-Seuraan dataa ja ilmoitan ryhmälleni, jos on jotain aistihavaintoja esimerkiksi silmin nähtävää tai korvin kuultavaa lentotoimintaa ilmassa. Ryhmäni tähystäjät tulevat havainnoimaan liikettä taivaalla. Meidän tehtävä on pääosin suojata tutkaa ja sen toimintaa, kertoo korpraali Iida Tenhunen (Hämeenlinna). Tutkajaoksella on ollut kiirettä ensimmäisenä taistelupäivänä. - Viidesti keskeytin aamupuuroni, kun meillä aamusella hyvinkin tiheitä hälytysvalmiuksia, kertoo Tenhunen nauraen. -Tämä on ollut mielenkiitoista, ensimmäistä kertaa näkee ja kokee oikeasti lentotoimintaa. On ihan eri asia kun on harjoiteltu vain karttaa katsomalla, kertoo Tenhunen.

Sotilas tähtää ilmatorjuntakonekiväärillä taivaalle

23ITKK61 on ryhmän käyttämä ase. Kovapanosammunnat aseella oli hieno kokemus ja ensimmäinen kerta Tenhuselle. -Kun ammuimme, viimeisellä osuudella oli jo oikein hyviä osumia, iloitsi korpraali Tenhunen.

Sotilaita tähtäämässä ilmatorjuntakonekiväärillä. Yksi sotilas osoittaa kädellä ja huutaa.

-Nyt ammunnat on suoritettu ja alkaa harjoituksen taisteluvaihe, joka tuo uusia aikaisemmin kokemattomia haasteita joukoille. Taisteluvaiheessa ei enää ammuta, mutta maalitilanteiksi tulevat oikeat hävittäjäkoneet mukanaan elektronisen sodankäynnin keinot. Vastaavaa maalitoimintaa ei kyetä järjestämään rykmentin omissa harjoituksissa mitenkään. Nyt katsotaan miten hyvin joukot osaavat käyttää välineitään haastavaa ilmavihollista vastaan. Taisteluvaiheen maalitoiminta vaikeutuu joka päivä, jolloin tavoitteena on oppia omasta toiminnasta siten, että seuraavan vihollishyökkäyksen aikana ollaan entistä parempia. Harjoituksen päätteeksi keskiviikkona olemme varmasti kehittyneet todellisiksi ilmapuolustajiksi,sanoo everstiluutnantti Mano-Mikael Nokelainen.

Ilmatorjuntapanssarivaunu ja sen vieressä sotilas tähystämässä kiikareilla

ITPSV90 tähystää taivaalle.

´