Hyppää sisältöön

Huoltoa ja taistelukyvyn palautusta

Jääkäriprikaati
Julkaisuajankohta 23.3.2019 15.35
Uutinen
Varusmies on vaihtanut likaiset vaatteet puhtaisiin.

Reilun viikon taisteltuaan Northern Wind 2019 -harjoitukseen osallistuvat yli 1 500 suomalaista taistelijaa tarvitsevat myös henkilökohtaista huoltoa ja pyykinvaihtoa. Pyykinvaihto ja peseytyminen harjoituksen aikana ei tapahdu sormia napsauttamalla vaan vaatii huolellisia valmisteluja ja yhteensovittamista.

– Harjoitusjoukkojen henkilökohtaisen pyykinvaihdon ja peseytymisen suunnittelu aloitettiin hyvissä ajoin ennen harjoitusta. Puhtaat vaihtovaatteet kuljetettiin yön pimeinä tunteina 23.3. Ruotsiin, kertoo harjoituksen suomalaisen osaston huoltopäällikkö, kapteeni Nuutti Tarvainen ja toteaa, että näin suuren joukon huoltaminen taistelujen lomassa vaatii kokonaisen päivän.

Taisteluiden aikaista huoltoa toteutetaan päivittäin toiminnan lomassa.

– Ajoneuvoja tankataan, elintarvikkeita jaetaan, sairaita hoidetaan ja ampumatarvikkeita täydennetään. Taistelijoiden peseytyminen ja pyykinvaihto pyritään toteuttamaan tilanteen salliessa 7–10 vuorokauden välein, kertoo Tarvainen.

Taistelukyvyn palauttaminen toteutetaan tarvittaessa ja silloin koko joukko irrotetaan taisteluista. Tällainen tilanne on esimerkiksi vaihe, jolloin joukko on suorittanut tehtävänsä, ja joukkoa valmistaudutaan käyttämään seuraavassa tehtävässä uudella alueella. Taistelukyvyn palauttaminen lepoineen voi kestää useita vuorokausia.

– Tämän harjoituksen osalta taistelukyvyn palauttaminen toteutetaan kotivaruskunnissa, joissa kalustoa huolletaan ja täydennetään, joukkoa koulutetaan, saunotaan, nautitaan sotilaskodin pizzaa, lomaillaan ja palaudutaan raskaasta harjoituksesta, kertoo huoltopäällikkö Tarvainen.

 

´