Hyppää sisältöön

Ilma- ja hävittäjätorjunta täydentävät toistensa suorituskykyä

IlmavoimatMaavoimat
Julkaisuajankohta 21.5.2019 14.47
Tiedote
Punavalkoinen hävittäjä taivaalla

Ilmapuolustusharjoitukseen on luotu monipuolinen toimintaympäristö. Harjoitukseen osallistuu kaikki puolustushaarat ja ilmavoimien jokaisesta lennostostakin on mukana lento-osasto.

Harjoituksen toimintaympäristö koostuu Lohtajan alueelle ryhmittyneistä ilmatorjunnan yksiköistä, Lohtajan edustalla seilaavista merivoimien aluksista, häirintäyksiköistä ja tietenkin ilmavoimien lento-osastoista. Lento-osastot toimivat joko punaisella tai sinisellä puolella. Punaisten lento-osastojen tehtävänä on hyökätä Lohtajan kohteita tai merivoimien aluksia kohtaan ja sinisten koneiden tehtävänä on torjua hyökkäykset yhdessä ilmatorjunnan kanssa.

Punavalkoinen hävittäjä taivaalla

Ilmapuolustusharjoitukseen rakennettu "pelikenttä" luo edellytykset ilmapuolustuksen yhteistoiminnan harjoittelemiseen oikeilla yksiköillä. Näin monipuolisen toimintaympäristön kokoaminen onnistuu yleensä ainoastaan simulaatioympäristöihin.

Punavalkoinen hävittäjä taivaalla

Punavalkoinen hävittäjä taivaalla

Luotu toimintaympäristö mahdollistaa hävittäjälentäjille harjoittelun alueella, jonne ovat ryhmittyneenä käytännössä kaikki Suomen ilmatorjuntajärjestelmät merivoimien alukset mukaan lukien.

Ilmatorjuntaohjuslavetti naamioituna rannalla

Torjuntalentojen suorittaminen ilmatorjutulla alueella tai sen välittömässä läheisyydessä aiheuttaa rajoituksia lentäjän käyttämään taktiikkaan ja toisaalta omat koneet aiheuttavat ilmatorjunnalle haasteita koneiden tunnistamiseen.

Korkealle nostettu naamioitu tutka

Naamioitu asema ranalla jostanousee kaksi pitkää antennia

Sotilas tähtää ilmatorjuntakonekiväärillä ja toinen sotilas tähystää kiikareilla

Hävittäjätorjunnan ja ilmatorjunnan yhteistyön on sujuttava saumattomasti, muuten kumpikin rajoittaa toista. Parhaimmassa tapauksessa ilma- ja hävittäjätorjunta täydentävät toistensa suorituskykyjä ja tähän päästään ainoastaan harjoittelemalla yhdessä.

´