Hyppää sisältöön

Lohtajan ammuntojen suunnittelu pitkäjänteistä työtä - onnistuneet ammunnat palkitsevat

JääkäriprikaatiKarjalan prikaatiPanssariprikaati
Julkaisuajankohta 16.5.2019 20.20
Tiedote
Ilmatorjuntapanssarivaunu ampuu

Ilmapuolustusharjoitus ja sen ampumavaihe on alkanut Lohtajalla. Rantahiekalle on taas käsketty ohjus- ja tykkiammuntoja varten joukkoja Panssariprikaatista ja Karjalan prikaatista sekä Jääkäriprikaatista.

Ilmapuolustusharjoitus 119 ammuntojen johtaja, majuri Petri Ruotsalainen sanoo ampumavaiheen suunnittelun olevan pitkäjänteistä työtä, jotta joukkojen tarpeet eri ammunnoista saadaan täytettyä mahdollisimman hyvin. - Varsinainen suunnittelu on alkanut helmikuussa ja viimeiset viikot on viimeisetkin yksityiskohdat hiottu ammuntoja varten kuntoon. Ammuntojen tuen mahdollistaa suuri joukko eri alojen ammattilaisia, jotka huolehtivat maalitoiminnasta, ampuvien aseiden kunnosta, lääkintähuollosta, pelastuspalvelusta, vartioinnista, huoltopalveluista, johtamisjärjestelmäyhteyksistä ja monesta muusta pienestä yksityiskohdasta.

Punainen lippu rannan tornissa - Ammunnat käynnissä.

- Joukkojen suorituskyvyn kehittäminen vaatii toteutuakseen hyvin suunniteltuja ja johdettuja ampumakoulutustilaisuuksia ja -harjoituksia. Ilmatorjuntakoulutusta antavien joukko-yksiköiden tärkeimmät ammunnat toteutetaan Lohtajalla, niin kuin on tehty jo yli 70 vuoden ajan. Ammuntojen toteutus on aikojen saatossa vaihdellut niin kuin tietysti käytössä ollut kalustokin. Nykyisin käytössä oleva kalusto on ajanmukaista ja modernia. Hyvin koulutettujen taistelijoiden käsissä ne ovat keskeinen osa Suomen Ilmapuolustusta.

- Palvelusturvallisuus on ammuntojen aikana keskiössä. Ammuntoja on suunniteltu pitkään myöskin siitä syystä, että ne olisivat mahdollisimman turvallisia toteuttaa. Palvelusturvallisuutta parantavat uudet kehitysaskeleet, mm. vaara-alueiden piirtämisessä käytettävä tietokoneohjelma ovat Ilmapuolustusharjoituksessa käytössä. Kaikkien ammuntaan osallistuvien on kuitenkin oltava aina valppaina. Toivottavasti tämäkin harjoitus toteutuu palvelusturvallisena ja joukkojen suorituskykyä parantavana koitoksena palvelustaan suorittaville varusmiehille ja reserviläisille, jatkaa majuri Ruotsalainen, joka palvelee Helsingin ilmatorjuntarykmentissä rykmenttiupseerina.

Lohtajalla 15.5. ammuttiin ITO05M -ammunnat osana valtakunnallista ilmapuolustusharjoitusta 119

  • Katso video https://www.facebook.com/KarjalanPR/videos/2330011730587661/
  • ja kuvia harjoituksesta https://www.facebook.com/pg/maavoimat/photos/?tab=album&album_id=2316283645061678

ITO05M -koulutuksen saaneet harjoittelevat satoja laukauksia simulaattorilla ennen oikean ohjuksen ampumista. Karjalan prikaatin Salpausselän ilmatorjuntapatteriston 3. ilmatorjuntapatterista tykkimiehet Saku Kaipainen (Savonlinna) ja Joonas Kataja (Vantaa) olivat valikoituneet ampumaan ilmatorjuntaohjus 05M-järjestelmällä. Simulaattorikoulutuksen osumatulokset näyttivät hyviltä ja ampujaksi valikoitunut Kaipainen oli hieman jännittynyt ennen ammuntaa odottelupaikalla Lohtajan rantahiekalla. - Simulla kun on ampunut, niin mietityttää hieman, että miten oikea ohjus lähtee, kertoi tykkimies Kaipainen. Sen sijaan tykkimies Katajaa ei jännittänyt, sillä hän ei ole menossa ampumaan, paisti jos jokin tarve tulee. Hänet oli nimetti lataajaksi ja siten vara-ampujaksi. Ampumapaikalla on läsnä heidän lisäksi henkilöstöön kuuluva aseen valvoja, joka vastaa toiminnasta tuliasemassa.

Sotilas ampuu ilmatorjuntaohjuksella

Keltaiset liekit tulevat ilmatorjuntaohjuksen perästä

Ammunta ITO05M:lla.

Ammunnan jälkeen tykkimiehet olivat helpottuneen oloisia ja hymy oli herkässä. - Vähän jännitti istua siihen ampujan penkkiin, se oli hauskaa, kertoi Kaipainen onnistuneen ampumisen jälkeen. Lataaja Kataja oli yhtä mieltä. Ohjusryhmän muilta varusmiehiltä sateli onnitteluja kaksikolle. He neuvoivat tulevia varusmiehiä ottamaan kaikki irti palvelusajasta.

Salpausselän ilmatorjuntapatteriston 3. ilmatorjuntapatterista tyytyväiset tykkimiehet Saku Kaipainen (ampuja) ja Joonas Kataja (lataaja ja vara-ampuja) ohjusammunnan jälkeen.

Salpausselän ilmatorjuntapatteristo on osa Karjalan prikaatia Vekaranjärvellä.

Karjalan prikaatin toimintaa voi seurata https://maavoimat.fi/karjalan-prikaati/varusmiehena-meilla

ja somessa Facbook Karjalan prikaati sekä Twitterissä @KarjalanPR.

´