Hyppää sisältöön

Ilmapuolustusharjoituksen 119 johtajalta tervehdys

Julkaisuajankohta 8.5.2019 13.21
Ilmapuolustusharjoituksen 119 johtajalta tervehdys

Huomio harjoitusjoukot maalla, merellä ja ilmassa! Vuoden ensimmäinen Ilmapuolustusharjoitus järjestetään 14.- 23.5. Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueella. Toiminnallisesti harjoitus jakautuu kahteen vaiheeseen.

Ensimmäinen vaihe on ampumavaihe, jossa teoria ja lukuisten simulaattoreilla suoritetut harjoitteet muuttuvat oikeiden maalien eli maalilennokeiden torjumiseksi ohjus- ja ammusilmatorjuntajärjestelmillä. Ampumatilanteissa ei testata vain ampujia, vaan koko järjestelmän ja yksikön suorituskykyä ennakkovaroituksesta ammuntaan ja sen jälkeiseen toimintaan. Ammunnat ovat olennainen osa kokonaissuorituskyvyn todentamista.

Toisessa vaiheessa eli taisteluharjoitusvaiheessa testataan koko järjestelmän suorituskykyä modernia ilmauhkaa vastaan. Siinä mitataan niin yksilön kuin koko yksikön koulutuksen tasoa, kun ilmassa on useita maaleja, omia ja vastustajia. Pääpaino on ilmapuolustuksen tulenkäytön johtamisessa ja ilmatorjunnan taistelun johtamisessa taktista puolta unohtamatta. Vaikka joukkojen osaamisen lähtötaso on hyvä, niin Lohtajalla se tulee ottamaan vielä aimo harppauksen eteenpäin. Lohtajan jälkeisissä taisteluharjoituksissa olette valmiita todelliseen taisteluun muiden aselajien rinnalla.

Lohtaja tarjoaa kaikille toimijoille nousujohteisen toimintaympäristön. Harjoitusta on kehitetty nykypohjalle yli 10 vuotta ja konsepti on osoittautunut toimivaksi. Pientä viilausta tarvitaan aina eikä saa missään tapauksessa vaipua itsetyytyväisyyteen. Pohjatyö nykymuodolle tehtiin aikoinaan Ilmatorjuntakoululla ja työn jatkajana Ilmasotakoulu on jatkanut uran suunnassa onnistuneesti. Ilmatorjuntakoulutusta antavat joukko-osastot tukevat järjestelyjä vuorollaan ja tänä keväänä vuorossa on Panssari prikaati. Toki monta muutakin organisaatiota mahdollistaa harjoituksen joustavan läpiviennin kuten esimerkiksi Utin jääkärirykmentti, Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskus sekä Millog. Tämä on kaikki tehty palvelemaan teitä, harjoitusjoukkoja.

Palveluksen pitää olla turvallista. Vaikka harjoitus ei ole fyysisesti raskas, niin henkisesti se haastaa taistelijat ajattelemaan kuinka saan järjestelmästä parhaan suorituskyvyn irti. Tällöin on erittäin tärkeää, että annettuja ohjeistuksia noudatetaan. Ohjeet ovat annettu kaikkien turvallista toimintaa varten, niitä ei saa soveltaa.

Vaikka kesä näyttää tulevan hieman etuajassa, on kokemus osoittanut, että kylmä meri tuo oman mausteensa Lohtajan säähän. Kelit voivat olla joko helteisiä tai sitten on kaivettava repusta villapaitaa esille, ainakin aivan rannassa. Muista tämä kun pakkaat reppuasi.

Lohtajan alue on luonnon kaunis ja osin ainutlaatuinen. Puolustusvoimat ovat pitäneet alueesta hyvää huolta ja liikkuminen ei ole vapaata, vaan tarkoin rajattua ja ohjattua. Tästä ei saa tinkiä.

Asevelvollinen ja palkattu henkilökunta, on taas aika ilmatorjunnan tärkeimmälle harjoitukselle. On aika oppia ja harjoitella. Toivotan teidät kaikki tervetulleiksi Lohtajan Ilmapuolustusharjoitukseen. Tulen harjoituksen johtajana sekä ilmatorjunnan tarkastajana tiiviisti seuraamaan edistymistänne yksin sekä arvovaltaisten tarkastajien kanssa - näyttäkää mihin kykenette ja olkaa ylpeitä omasta osaamisestanne.

Harjoituksen johtaja, ilmatorjunnan tarkastaja

Eversti Sami-Antti Takamaa

´