Hyppää sisältöön

Ilmatorjunta luo suojaa taisteleville joukoille

Karjalan prikaati
Julkaisuajankohta 1.12.2021 11.42
Tiedote
Sotilas seisoo jäätyneen järven rannalla ja osoittaa ilmatorjuntaohjuksella kohti taivasta.

Keihäs 21 -harjoituksessa kehitetään Karjalan prikaatin ilmatorjuntajoukkojen suorituskykyä osana armeijakunnan taistelua.

Harjoituksessa ilmatorjunnan pääjoukkona toimii reserviläisistä muodostettu ilmatorjuntapatteri, jonka tehtävänä on armeijakunnan joukkoja vastaan kohdistuvien ilmaoperaatioiden torjunta. Lisäksi viikon aikana harjoitellaan ilmatilannekuvan muodostamista ja taistelun johtamista sekä yhteistoimintaa suojattavien joukkojen kanssa.

Armeijakunnan ilmatorjuntajoukkojen keskeisin tehtävä on tuottaa tappioita hyökkääjän ilma-aluksille. Tappioiden tuottamisella kulutetaan hyökkääjän voimaa, pakotetaan vastustaja muuttamaan toimintatapoja ja heikennetään sen edellytyksiä jatkaa operaatiota. Armeijakunnan ilmatorjunnan painopiste luodaan keskittämällä suorituskykyisimpiä ohjusyksiköitä armeijakunnan toiminnan ja joukkojen toiminta-alueille.

sotilas talvisen järven rannalla, osoittaa ilmatorjuntaohjuksella kohti kameraa.

Armeijakunnan ilmatorjunnan valvontajärjestelmillä täydennetään alueen ilmatilannekuvaa, ja sen perusteella tuliyksiköille annetaan ennakkovaroitus tulevasta ilmahyökkäyksestä. 

Ilmatorjunnan taisteluvalmiuden säätely ja oikea-aikainen taisteluasemaan siirtyminen ovat keskeinen osa ilmatorjunnan johtamista. Ilmatorjuntajoukkojen tehtävän toteuttaminen edellyttää hyvää tilannetietoisuutta, oikeita johtopäätöksiä ja kykyä reagoida nopeasti toimintaympäristön muutoksiin.

Keihäs 21 -harjoituksessa reserviläisistä ja varusmiehistä muodostetut joukot harjoittelevat laaja-alaisesti ilmatorjunnan taistelun eri vaiheita. Laaja harjoitus tarjoaa myös erinomaiset puitteet eri aselajien väliselle yhteistoiminnan harjoittelulle.

 

Salpausselän ilmatorjuntapetteriston komentaja
Everstiluutnantti Tommi Lappalainen

´