Hyppää sisältöön

Jalkaväki ja tykistö puhaltavat yhteen hiileen LIST22-harjoituksessa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 25.5.2022 14.25
Tiedote
Jalkaväkisotilaita maastossa, taustalla näkyy tie ja suo, jonka toisella puolella kranaatinheittimien maalialue, tukee jalkaväkeä.

Yhteistoiminnan kehittäminen eri aselajien välillä, eli nyt Lightning Strike 22-harjoituksessa tykistön ja jalkaväen kesken, on oleellinen osa sotaharjoitusta. Ilman yhteisiä ponnistuksia ei taisteluita voiteta. LIST22 -harjoitus koostuu tykistöammunnoista ja jalkaväkiammunnoista.

-    LIST22-harjoituksessa jalkaväkiammuntojen keskeisenä teemana on osoittaa tulen ja liikkeen kiinteä yhteys. Ryhmän taistelussa korostuu hyökkäys oman tulen turvin. Sen sijaan joukkueen ja sitä suuremman joukon taistelussa ratkaisua on haettava epäsuoralla tulella. Jalkaväen taistelu vain oman tulen turvin tulee todennäköisesti päättymään tappioon - ennemmin tai myöhemmin. Tästä syystä joukkueen ja sitä suuremman joukon taisteluun tulee aina liittyä tykistön tai kranaatinheittimistön tulenkäyttö, kertoo LIST22-harjoituksen jalkaväkiammuntojen johtaja, everstiluutnantti Oskari Paavola Jääkäriprikaatista.

Kuvassa varusmiehet ampuvat kranaatinheittimellä.

Käytännössä tämä näkyy ammunnoissa siten, että yhden osan liikkuessa toinen osa tukee. Tukeva osa voi olla taistelijapari, viereinen partio tai ryhmä.

-    Pääasia on, että koko joukko ei ole liikkeessä samanaikaisesti, Paavola sanoo.

Joukkueen ammunnoissa puolestaan keskeiset taisteluliikkeet mahdollistetaan epäsuoralla tulella. Tässä harjoituksessa pääosa jalkaväen tukemisammunnoista toteutetaan kranaatinheittimistöllä.

-    Turvallisuusmääräysten näkökulmasta heittimistön etuna on se, että niillä kyetään ampumaan varsin lähelle jalkaväkijoukkoa siinä missä raskaamman tykistön varoetäisyydet kasvavat varsin suuriksi. Lähelle ammuttavalla heittimistön tulella kyetään tulen ja liikkeen yhteys osoittamaan selkeämmin asevelvollisillemme, Paavola toteaa.

 

Hän seurasi Jääkäriprikaatin varusmiesten, Lapin jääkäreiden, hyökkäysammuntaa Rovajärvellä LIST22-harjoituksessa. Varusmiehet ampuivat rynnäkkökivääreillä, kertasingoilla ja konekivääreillä. Jalkaväen hyökkäystä tuettiin kranaatinheittimillä.

-    Konekivääri on raskaampi ampua, kuin rynnäkkökivääri, ja se ampuu nopeaan, kertoo jääkäri Miikka Ylitalo, Kemistä.

 

-    Joka kerta hymyilyttää, kun pääsee ampumaan. Mutta onhan tässä se kääntöpuoli: tappamista vartenhan nämä aseet ovat. Kyllä näillä voi hyvin puolustaa Suomea, ja meitä koulutetaan hyvin. Asiat koulutetaan laajasti, perusasioista laajasti ja myös nippelitietoa, jääkäri Leevi Halonen, 20, Utsjoelta sanoo.

 

-    On tämä aika mukavaa, kun on erilaista maastoa ja saa ampua sekä pitkää että lyhyttä matkaa. Mutta täällä on liian kuuma, alokas Jesse Nisumaa, 19, Oulun seudulta kertoo.

 

Jalkaväkiammuntojen aikaan Rovajärvellä tosiaan paistaa aurinko ja lämmintä riittää. Pian myös reservin aurinko alkaa paistaa heille: kesäkuun puolivälissä iso osa LIST22-harjoitukseen osallistuvista varusmiehistä kotiutuu ja päättää varusmiespalveluksensa.

Näin on myös kersantti Oskari Aikkilalla, 21, Rovaniemeltä. Hän saa hyvää kokemusta ja oppia johtamisesta myös siviiliin. Hän aloittaa intin jälkeen konetekniikan opinnot Oulun yliopistossa.

-    Jos menee töihin alalle, jossa joutuu johtamaan ihmisiä, on intistä ja johtajakokemuksesta varmasti hyötyä. Oppii sopeutuvaiseksi ja toimimaan erilaisten ihmisten kanssa, jotta saa käskyt perille erilaisille ihmisille, Aikkila pohtii.

 

Maasotakoulu johtaa Lightning Strike 22 -harjoituksen Rovajärvellä 16.-27.5.2022. Voit seurata harjoitusta netissä: www.maavoimat.fi/list22  ja sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #LIST22.

Kuvassa Jääkäriprikaatin varusmiehiä LIST22-harjoituksessa Rovajärvellä.

 

Ampuma- ja harjoitusalue Jalkaväki Joukko-osasto Kenttätykistö
´