Hyppää sisältöön

Jalkaväkikoulun harjoitus Ruotsissa päättyi -hyvää oppia ja kokemusta kadeteille

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 14.3.2020 13.32
Tiedote
Kuvassa suomalainen sotilas juoksee rakennetun alueen taisteluharjoitusalueella.
Ruotsin Kvarnissa on hyvä oppimisympäristö rakennetun alueen taisteluharjoituksiin.

Suomesta osallistui 49 sotilasta Ruotsin Kvarnissa rakennetun alueen taisteluharjoitukseen 8.-14. maaliskuuta. He palaavat Suomeen ja Lappeenrantaan lauantaina 14.3.2020.

Mukana harjoituksessa oli Maasotakouluun kuuluvassa Jalkaväkikoulussa opintojaan suorittavia kadettikurssin 104 jalkaväkikadetteja. Harjoituksen johti Ruotsin Maasotakoulu eli Marksstridsskolan, Suomen osuuden harjoituksesta johti majuri Antti Vasara. Ruotsista harjoitukseen osallistui noin 60 sotilasta.

- Harjoitus sujui äärimmäisen hyvin, saimme oppia enemmänkin kuin tavoittelimme. Suomalaisten kadettien ammattitaitoa ja kykyä toimia kehuttiin -ne ovat hyvällä tasolla, kertoo majuri Vasara.

Vihreää savua rakennetun alueen taisteluharjoitusalueella, kamera kuvaa, kun suomalaissotilaat harjoittelevat.

Tärkeimpänä yhteisenä tavoitteena Kvarnin harjoituksessa oli koulujen välisen yhteistyön kehittäminen ja kadettien välisen, koulutusta ja toimintaa koskevan tiedon ja kokemusten vaihdon mahdollistaminen. Kadetit opiskelevat ammattiupseereiksi eli sotatieteiden kandidaateiksi Maapuolustuskorkeakoulussa (MPKK), mutta osan opinnoistaan he suorittavat Maasotakoulussa. Jalkaväkikadetit suorittavat omia aselajiopintojaan Maasotakoulun Jalkaväkikoulussa Lappeenrannassa. Kadettikurssi 104. valmistuu elokuussa.

Jalkaväkikoulun johtaja everstiluutnantti Tapio Huhtamella kävi tarkastamassa harjoituksen ja näki yhteistyön sujuvan hyvin ruotsalaisten ja suomalaisten välillä.

- Yhteistoiminta on sujuvaa ja mutkatonta. Rakennetun alueen taistelun oppimisympäristönä Kvarn on maailman parasta ja saimme hyvää kokemusta niin taisteluteknisesti kuin -taktisestikin, Huhtamella sanoo.

Harjoitus on tallennettu ja palautetta tulee harjoituksen jälkeen, isolla näytöllä katsotaan miten meni.

Kvarnissa harjoitusalueesta ja rakennuksista on tehty 3D-malli. Kamerat ja lämpökamerat tallentavat harjoituksen palautetta varten. Käytössä on suomalaisillekin tutut kaksipuoliset kasi-simulaattorit. Kvarnissa ruotsalaisten simulaattorit ovat samoja ja yhteensopivia.

- Ruotsin Kvarnissa on ensiluokkaiset olosuhteet harjoitella rakennetun alueen taistelua. Maasotakoulussa meillä on käytössä Kvarnin rakennettu alue mallinnettuna, virtuaalisena alueena ja sitä voi käyttää harjoittelussa. Saimme hyvää harjoitusta yhdessä ruotsalaisten kadettien kanssa, Maasotakoulun johtaja eversti Kari Pietiläinen sanoo.

Ruotsin Marksstridsskolan isännöi taisteluharjoituksen. Harjoitus oli osa Maavoimien Cross Border Training -yhteistoimintaa Suomen ja Ruotsin välillä ja maidemme välistä FISE-puolustusyhteistyötä.

Suomalaiset ja ruotsalaiset sotilaat katsovat yhdessä karttaa.

Harjoitukseen osallistui Suomesta ja muuta Puolustusvoimien palkattua henkilökuntaa Maasotakoulusta, Kaartin jääkärirykmentistä ja Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä Maasotakoululla koulutuksessa olevia palkattuun henkilökuntaan kuuluvia aliupseereita.

Sotilaat tähtäävät rynnäkkökivääreillä, yksi menee ikkunasta sisään. Rakennetun alueen taisteluharjoitus käynnissä.

Harjoitukseen osallistuneet kadetit ja muu henkilökunta palaavat opiskelupaikkakunnalleen Lappeenrantaan Maasotakouluun ja Suomeen 14. maaliskuuta.

COVID19- eli koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi Ruotsista palanneita kadetteja ja Puolustusvoimien muuta henkilökuntaa kohdellaan kuten ulkomailta palaavaa henkilöstöä, Puolustusvoimien ohjeistusten ja käskyjen mukaisesti. Varotoimenpiteenä Maasotakoulu tekee koulutukseen uudelleenjärjestelyjä ja kadetit jatkavat opintojaan etänä omissa kodeissaan kahden viikon ajan. Myös Kvarnista palannut Puolustusvoimien muu henkilökunta työskentelee kahden viikon ajan etänä. Linkki PV:n tiedotteeseen ohjeistuksesta: https://puolustusvoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/puolustusvoimat-on-ryhtynyt-koronaviruksen-vastatoimiin

Panssarivaunu rakennetun alueen taisteluharjoituksessa Ruotsin Kvarnissa.

´