Hyppää sisältöön

Johtajakoulutus oli varma valinta

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 11.12.2018 22.04
Uutinen
Naurava sotilas lumisessa metsässä

Jääkärikomppanian 12 tunnin hyökkäys etenee kaamoksen peittämässä maastossa. Joukon mukana liikkuu kaksi määrätietoista taistelijaa. Upseerikokelas johtaa omaa ryhmäänsä tavoitteeseen ja oppilaskorpaali seuraa oman ryhmänjohtajansa toimintaa ja valmistautuu oman joukon johtamiseen.

No niin jätkät nyt ollaan loppusuoralla, niin vedetään kunnolla loppuun asti, Kainuun prikaatin 1. jääkärikomppanian upseerikokelas Jaakko Mustonen kannustaa ryhmäänsä vähäisen päivänvalon hiipuessa Rovajärven lumisen maaston yllä. Vaikka kotiutumiseen on enää alle kymmenen päivää, on tavoite Mustosella kirkkaana mielessä.

Komppanian hyökkäys, jossa hän toimii ryhmänjohtajana, on Mustoselle viimeinen näytön paikka ennen reserviin siirtymistä 20. joulukuuta. Mustoselle valinta suorittaa asepalvelus varusmiesjohtajana oli jo varmaa ennen palvelukseen aloittamista vuoden 2018 tammikuussa. Ajatus 347 vuorokauden palveluksesta ei myöskään laskenut innostusta, sillä tieto johtajakoulutuksen pituudesta oli tiedossa jo ennen kutsuntoja.

Sotilaat suunnittelevat metsässä syvässä lumihangessa

Reserviupseerikouluun pääsy tuli kuitenkin Mustoselle yllätyksenä. Suoritettuaan seitsemän viikkoa jalkaväen aliupseerikurssia 1. jääkärikomppaniassa Mustonen siirtyi palvelemaan Reserviupseerikouluun Haminaan 14 viikon ajaksi.

RUK:issa ryhmähenki, joukkuehenki ja koko kurssihenki on ihan käsittämätöntä. Armeija-ajan parhaat muistot tulevat ehdottomasti kyllä RUK:ista, Mustonen naurahtaa.

Ei kyllä käsitä, miten nopeasti tämä on mennyt. Varsin sopiva palvelusaika, hän hymyilee muistellessaan mennyttä vuotta.

Vaikka Mustonen kertoo, että olisi jo P-kaudella ollut valmis kävelemään joukon eteen ja määräämään marssin tahdin, silti hän tuntee kehittyneen tuonaikaisissa heikkouksissaan.

En kyllä usko, että nämä hommat vielä loppuu kovin äkkiä, sillä ensi kesänä saatan tulla tänne takaisin töihin.

Oppilaskorpraali Aleksi Sirviöllä astuminen johtajatehtäviin lähestyy kuitenkin vasta alkuaan. Sirviölle hakeutuminen johtajakoulutukseen oli myös varmassa tiedossa ennen heinäkuussa palvelukseen aloittamista.

Peruskoulutuskaudella Sirviön motivaatio rivin eteen menemiseen nousi hänen seurattuaan omien varusmiesjohtajiensa toimintaa ja aktiivisesti tiedostaen hänen omia heikkouksia ja vahvuuksia tulevana johtajana.

Monipuolisen koulutuksen ja käytännön harjoittelun jälkeen Sirviö ei ole enää laisinkaan epävarma taidoistaan ja vakuuttaa, että on kykenevä johtamaan ja kouluttamaan tulevia alaisiaan valmiusyksikössä. Sirviö myös toivoo, että pystyy täyttämään kaikki vaatimukset, mitkä hän on itse asettanut hyvälle johtajalle.

Oppilaskorpraali Aleksi Sirviö

Teksti ja kuvat: viestimies Miika Moilanen

Ampuma- ja harjoitusalue Joukko-osasto Kajaani Rovaniemi
´