Hyppää sisältöön

Kaakkois-Suomen aluetoimisto juhli Sinivalkoisin Sävelin vuosipäiväänsä

Karjalan prikaati
Julkaisuajankohta 27.2.2017 9.20
Tiedote

Karjalan prikaatin Kaakkois-Suomen aluetoimisto juhlisti vuosipäiväänsä Kotkan konserttitalolla 23.2.2017. Maavoimien Rakuunasoittokunta solistinaan Jukka Kuoppamäki viihdytti vuosipäivän juhla- ja konserttiyleisöä teemalla ”Sinivalkoiset Sävelet”. Säveltäjä-sanoittaja Kuoppamäen tutuimmat ja "suomalaisimmat" kappaleet pääsivät oikeuksiinsa soittokunnan ja solistin yhteisäänin.Kapellimestarina toimi musiikkimajuri Riku Huhtasalo.

Kaakkois-Suomen aluetoimisto toteuttaa asevelvollisuuslaissa määrätyt tehtävät, joihin sisältyvät muun muassa konkreettisena sekä näkyvänä osana tänä vuonna elokuussa alkavat ja joulukuussa päättyvät kutsunnat. Lisäksi aluetoimistossa tehdään käytännössä päivittäin asevelvollisia koskettavia hallinnollisia päätöksiä. Alueen maapuolustuksen suunnitteluun osallistuminen on yksi keskeisistä tehtävistä, kuten myös vastuu reserviläisten palvelukseen määräämisestä ja kutsumisesta.

Kaakkois-Suomen aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Saku Muona.

Kaakkois-Suomen aluetoimisto on toiminut Kouvolan Kasarminmäellä kaksi vuotta. Toimisto sai juuri uuden päällikön, everstiluutnantti Saku Muonan. Hän on palvellut eri tehtävissä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa noin 25 vuotta, viimeksi Maasotakoulun koulutuskeskuksen johtajana Lappeenrannassa.

-Aluetoimisto vastaa vapaaehtoisen maanpuolustustyön tukemisesta sekä yhteydenpidosta alueellaan MPK:n Kaakkois-Suomen maanpuolustuspiiriin, vastuualueensa maanpuolustusjärjestöihin ja reserviin sekä vastaa kutsuntoihin ja asevelvollisuuteen liittyvästä viranomaisyhteistyöstä toiminta-alueellaan, sanoo everstiluutnantti Saku Muona. - Yhteistyö näiden tahojen kanssa on erittäin tärkeää ja eri osapuolia hyödyntävää, korostaa Muona. Esimerkiksi viime vuonna alkanut yläkoulujen 9. luokkalaisille suunnattu "Intti tutuksi" -hanke jatkuu tänäkin vuonna. - Keväällä kohderyhmänä on 2001syntyneiden ikäluokka ja 1.9.2017 - 31.5.2018 tietoa saavat vuonna 2002 syntyneet, kertoo everstiluutnantti Muona hankkeen tulevista suunnitelmista.

Karjalan prikaatin apulaiskomentaja, eversti Pertti Kuokkanen avasi vuosipäivän juhlakonsertin.

Konsertin avauspuheessa Karjalan prikaatin apulaiskomentaja, eversti Pertti Kuokkanen kertoi vuosipäivän perustuvan Ruotsin kuningas Kustaa Vaasan 24.2. vuonna 1555 antamaan määräykseen perustaa ensimmäisen kerran kansallisia, suomalaisia joukko-osastoja. Puolustusvoimain komentaja vahvisti sittemmin päivämäärän maavoimien ja aluetoimistojen vuosipäiväksi. Puolustusvoimien nykytilannetta hän kuvaili juuri julkistetun selonteon mukaan. Muun muassa muuttunut toimintaympäristö, toiminta ja sotilaallinen jännittyneisyys Itämerellä ovat lisääntyneet. Suoranaista uhkaa Suomena kohtaan ei selonteon mukaan ole, mutta puolustukseen kohdistuu vaatimuksia mahdollisen kriisin tullessa keinojen yllätyksellisyys ja monimuotoisuus. - Puolustusvoimien tehtävät edellyttävät nykyistä korkeampaa toimintavalmiutta maa-, meri- ilma- ja kybertoimintaympäristöissä sekä parempaa kaukovaikuttamiskykyä, sanoi eversti puheessaan. - Puolustuksen ennaltaehkäisykyky perustuu toimintaympäristöön suhteutettuun valmiuteen ja torjuntakykyyn. Suomi varautuu sotilaallisten uhkien torjuntaan ylläpitämällä nykymuotoista, suorituskykyisiin asejärjestelmiin ja laajaan reserviin perustuvaa puolustusratkaisua. Toimintaympäristön muutoksen edellyttämä valmius, nopeasti käytössä olevat joukot ja järjestelmät sekä laaja koulutettu reservi edesauttavat mahdollisuuksia vastata sekä nopeasti kehittyvään että pitkäkestoiseen sotilaalliseen kriisiin. Puolustusyhteistyö vahvistaa normaali- ja poikkeusolojen puolustuskykyä sekä parantaa uhkien ennaltaehkäisyä sekä edesauttaa poliittisen ja sotilaallisen avun saamista tarvittaessa, jatkoi Kuokkanen.

Konserttiin oli kutsuttu aluetoimiston henkilökuntaa, yhteistyökumppaneita ja alueen veteraaneja. Ennen konserttia kutsuvieraat kokoontuivat ravintola Vaustiin, joka on Kotkan konserttitalon yhteydessä. Tervetulosanojen jälkeen everstiluutnantti Saku Muona ojensi edeltäjälleen, everstiluutnantti Esa Hyytiäiselle Kaakkois-Suomen aluetoimiston pienoislipun ja rouva Hyytiäiselle näyttävän kukkakimpun. Uusi päällikkö kehui everstiluutnantti Hyytiäisen tehneen hyvän pohjatyön aluetoimistossa, josta on hyvä jatkaa. Esa Hyytiäinen siirtyi Maasotakoulun esikuntapäälliköksi Lappeenrantaan.

Aluetoimisto muisti edellistä päällikköä ja hänen puolisoaan pienoislipulla ja kukilla.

Rakuunasoittokunta.

Konsertin solistina oli Jukka Kuoppamäki.

Konsertin kattavan ohjelmiston päätteeksi everstiluutnantti Saku Muona kiitti juhla- ja konserttiyleisöä ja Rakuunasoittokuntaa sekä konsertin solistia Jukka Kuoppamäkeä.

 

 

 

Vekaranjärvi, Kouvola
´