Hyppää sisältöön

Kaikki alkaa perustamisesta

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 7.3.2022 10.36
Uutinen
Kuvassa Vaasa 22- harjoituksessa perustettu ja varustettu sotilasjoukko muodossa.

Paikallispuolustusharjoitus Vaasa 22:n perustamispaikka on täynnä toimintaa. Varusmiehet ohjaavat ilmoittautumaan saapuvia reserviläisiä, papereita allekirjoitetaan, varusteita jaetaan ja verryttelypuvut ja muut siviilivaatteet vaihtuvat maastopukuihin ja kurkkusalaattiasusteisiin.

Tunnelma perustamispaikalla on iloinen ja reipas, jollain tavoin hyvin päättäväinen. Tästä tullaan tekemään hyvä harjoitus.

- Mukava nähdä taas tuttuja naamoja, joiden kanssa on harjoiteltu monesti aiemminkin. Tällä porukalla on kiva toimia, jokainen tietää jo positionsa. Vaikka meille alistetut joukot vaihtuvatkin, hyvin on silti aina pärjätty, kertoo harjoitukseen saapuva luutnantti Joni Mansikkamäki.

- Asiat on edelliseltä kerralta vielä hyvässä muistissa, mutta ei kertaaminen pahaa tee. Myös minulle oma joukko on edellisiltä kerroilta tuttu, toteaa eräs reserviläinen pukiessaan ylleen vihreää villapaitaa.

On tärkeää, että me yhteiskuntana ja yksilöinä olemme valppaina maailman myrskyissä ja kehitämme jatkuvasti valtakunnallista ja paikallista osaamistamme, paitsi sotilaallisesti, myös siviilisektorilla ja moniviranomaisyhteistyön saralla. Perustaminen ja sen suojaaminen ovat paikallisjoukkojen keskeisimpiä tehtäviä.

Kaksi reserviläistä pukemassa varusteita perustamiskeskuksessa.
Reserviläiset sovittavat varusteitaan perustamispaikalla.

Perustaminen on aivan omanlaista ammattitaitoaan vaativa tehtävä 

Tietynlaisesta näkymättömyydestä huolimatta se on välttämätön toimenpide asevelvollisuusarmeijan saattamiseksi toimintakuntoon. Myös sitä on harjoiteltava ja kehitettävä, aivan kuten mitä tahansa suorituskykyä. Jotta joukkomme voisivat kriisiaikana toteuttaa niille annetut tehtävät, on niiden ensiksi oltava olemassa ja niitä on oltava tarpeellinen määrä.

Perustamiskeskuksessa varustekolleja liikutellaan traktorilla.
Perustamiskeskuksiin toimitetaan riittävä määrä varusteita perustettaville joukoille.

Joukkoja voidaan perustaa Puolustusvoimien omien valtuuksien puitteissa esimerkiksi normaalia kertausharjoitustoimintaa varten. Tällöin käskyt toimitetaan vähintään kolmea kuukautta ennen harjoituksen alkua. Lainsäädännön mukaan myös Tasavallan Presidentillä on oikeus omalla päätöksellään ja Puolustusvoimien komentajan esityksestä käskeä reserviläisiä palvelukseen huomattavasti lyhyemmällä aikajänteellä. 

Perustaminen on kyettävä toteuttamaan hyvissä ajoin, jotta joukoille jäisi vielä aikaa sotilaan perustaitojen kertaamiseen ja siirtymiseen määrättyihin kohteisiinsa. Käytännössä perustaminen tarkoittaa niitä toimenpiteitä, joilla reserviläisjoukosta muodostetaan toimintakykyinen sotilasyksikkö, joka varustamisen ja sille olennaisen kertauskoulutuksen jälkeen on välittömästi valmis ensimmäiseen tehtäväänsä.

Kaksi sotilasta kantamassa varusteitaan ulkona.
Perustamisen jälkeen joukoilla on käytössään tarvittava ja tehtävänmukainen varustus.

Valmiuden säätelyllä haluttuun tulokseen

Valmiuden säätely on olennainen osa Puolustusvoimien varautumista ja se perustuu aina tilannekuvaan. Tarvittaessa reserviläisiä käsketään palvelukseen porrastetusti ja erissä. Tätä harjoitellaan myös Vaasa 22 -paikallispuolustusharjoituksessa.

Valmiuden säätely on olennainen osa varautumista.

- Rytmittämällä reserviläisten saapumista kykenemme varustamaan ja ohjeistamaan joukkojen ja ryhmien johtajat rauhassa. Tällöin hekin ovat jälleen astetta valmiimpia ottamaan oman joukkonsa vastaan. Näin toimittaisiin myös tositilanteessa, kertoo perustamispaikkaa johtava kapteeni.

Artikkelin on kirjoittanut paikallispuolustaja yliluutnantti Hietikko

Porin prikaatin johtama Vaasa 22 -paikallispuolustusharjoitus on käynnissä ja se kestää perjantaihin 11.3.2022 saakka. Voit seurata harjoitusta sosiaalisessa mediassa asiatunnisteilla: #vaasa22, #vasa22, #porpr, #paikallispuolustajat, #paikallisturvallisuus, #reservinura.