Hyppää sisältöön

Cold Response 2016
Kansainvälinen yhteistoiminta on valmiusjoukon reserviläisten ydinosaamista

Maavoimat
Julkaisuajankohta 9.3.2016 13.48
Tiedote

Tämän vuoden Cold Response -harjoitukseen osallistuvat reserviläiset ovat suurimmaksi osaksi saaneet varusmiesaikanaan koulutuksen Porin prikaatissa Suomen kansainvälisiin valmiusjoukkoihin.

Valmiusjoukkoihin koulutettavat harjoitetaan ensisijaisesti Suomen sotilaalliseen puolustamiseen ja lisäksi koulutettavat saavat erikoiskoulutuksen sotilaallisiin kriisinhallintatehtäviin palveluksen lopulla.

Cold Response 2016 -harjoituksessa valmiusjoukon reserviläiset mm. pääsevät testaamaan johtamis- ja kommunikointitaitojaan kansainvälisessä ympäristössä. Toiminnan koordinointi kansainvälisten kumppaneiden kanssa on ollut joukoilla lähes päivittäistä.

- Kielenkäytön täytyy olla kansainvälisissä tehtävissä hieman yksinkertaisempaa, jotta tulee ymmärretyksi, kuvailee yhteistoimintaa tulenjohtajana toimiva vänrikki Joona Hintikka.

Valmiusjoukon monipuolinen tehtävätaktiikan koulutus, ampumakoulutus sekä englannin kielen käyttö osana koulutusta helpottaa reserviläisten sulautumista kriisinhallintaoperaatioihin ja mm. kansainvälisiin harjoituksiin. Vänrikki Hintikan mieleen CR16 -harjoituksesta on jäänyt erityisesti itsensä haastaminen:

- Parasta oli, kun taistelut olivat jatkuneet toista vuorokautta ja pääsimme kaikki laittamaan itseämme kunnolla likoon, Hintikka muistelee harjoituksen alkuvaiheen taisteluja.

Vastuu ja omatoimisuus lisääntyneet

Vaikka varusmieskoulutuksesta on vain hetki, näkyy reserviläisten mielestä toiminnassa eroja varusmiesaikaiseen koulutukseen. Ensihoitoryhmän johtajana toimiva alikersantti Samuli Saario kertoo vastuun kasvaneen.

- Olemme tehneet evakuointeja ja siirtoja pitkin harjoitusta. Yhteistoimintaa on tehty paljon erityisesti ruotsalaisten kanssa ja kovin ystävällistä väkeä tuntuvat olevan, Saario kehuu.

- Nyt reserviläisenä huomaa, että saamme toiminnassamme paljon vapaammat kädet kuin varusmiehenä. Vastuuta on enemmän ja kun tämä on aika realistinen harjoitus, niin täällä on mukava toimia, viime joulukuussa Säkylästä kotiutunut Saario kertoo.

Samoilla linjoilla on Huoltokomppaniassa palveleva alikersantti Saku Valpola. Hän suoritti SKVJ-koulutuksen varusmiehenä saapumiserässä 2/12 ja on palvellut sittemmin UNIFIL-operaatiossa Libanonissa sekä osallistunut viime kesän kansainväliseen BALTOPS 2015 -harjoitukseen. Huollon tehtävissä palvelee useita hänen varusmiesajan ystäviään.

- Kaikille on tullut vähän näkemystä tässä muutaman vuoden aikana, joten toiminnassa keskitytään olennaiseen.
Cold Response 2016 -harjoituksen reserviläiset osallistuvat kertausharjoitukseen ulkomailla vapaaehtoisesti.

- En edes miettinyt tätä harjoitukseen lähtemistä sen kummemmin. Tiesin, että jos tämän jättäisi väliin, niin harmittaisi ihan julmetusti, Saario osoittaa.

´