Hyppää sisältöön

Kansainvälisen valmiusjoukon reserviläiset saavat vastuuta Virossa

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 8.6.2017 17.04
Tiedote

Noin 55 suomalaista osallistuu 3.-16.6. Virossa järjestettävään Saber Strike 17-harjoitukseen. Reserviläispainotteinen osasto muodostaa harjoitukseen taistelupioneerijoukkueen.

Harjoituksen tavoitteena on kehittää joukkojen yhteistoiminta- ja suorituskykyä sekä harjoitella kansainväliseen toimintaan liittyvää suunnittelua, valmistelua ja johtamista.

Saber Strike 17 on Baltian maissa ja Puolassa järjestettävä harjoituskokonaisuus johon osallistuu yhteensä noin 11 500 henkilöä 18 maasta. Reserviläisille käsky kertausharjoitukseen oli odotettu. Pioneerijoukkueen varajohtajana toimiva vänrikki Jesse Raunamo kertoo:

- On mukavaa nähdä kansainvälistä toimintaa ja sitä, miten muut maat toimivat. Siinä on meille erinomainen mahdollisuus myös oppia ja soveltaa omaa tekemistämme muiden kanssa.

Kansainvälisen valmiusjoukkokoulutuksen saaneiden reserviläisten tiedossa oli jo palveluksen lopussa nopea kutsu kertaamaan, sillä KV -valmiusjoukoille pyritään mahdollisuuksien mukaan järjestämään joukolle kansainvälinen harjoitus joko varusmiesaikana tai kertausharjoituksena.

Nopeasti taistelukuntoon ja kentälle

Reserviläisjoukon saattaminen taistelukuntoon vaati harjoituksen alusta vain muutaman päivän. Lauantaina Säkylässä perustettu joukko oli jo maanantaina mukana virolaisessa pataljoonassa Tapassa, lähellä Tallinnaa. Viron pääsotaharjoitukseen Kevadtormiin osallistui saman komppanian toinen joukkue toukokuussa ja Saber Strikessa toimiva joukko käyttää samaa kalustoa.

- Yllättävän hyvin asiat ovat palautuneet mieliin. Kaikki on vielä aika hyvin muistin perukoilla ja ensimmäisinä päivinä kyse oli lähinnä nopeasta kertaamisesta, kersantti Miikka Putkonen lisää.

Harjoituksessa reserviläiset pääsevät toimimaan itsenäisesti ja johtajat saavat vastuuta. Puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluvien kouluttajien rooli on lähinnä valvoa, että asiat sujuvat turvallisesti.

- Olisi tosi hyvä, jos pääsisi toimimaan mahdollisimman monen kansallisuuden kanssa, Raunamo toivoo. Harjoituksessa on meidän lisäksenne mukana mm. virolaisia, brittejä ja ranskalaisia.


Tiesitkö?
Suomen kansainvälisen valmiusjoukon saapumiserään 1/18 on käynnissä lisähaku, joka päättyy 21.8. Tutustu ja hae!

´