Hyppää sisältöön

Karjalan prikaatista kotiutui motivoitunut sodan ajan joukko

Karjalan prikaati
Julkaisuajankohta 23.12.2016 10.00
Tiedote

Karjalan prikaatista kotiutui torstaina 15.12.2016 motivoitunut sodan ajan joukko.

Ohi on! Siviiliin mars!

Saapumiserän johtajat olivat astuneet palvelukseen tammikuun kovilla pakkasilla ja miehistö kesähelteillä. Kokemus on ollut varmasti mieleenpainuva, kouluttajien palaute saapumiserästä on ollut positiivinen.

Palautetta mitataan koko joukolta kolmessa eri vaiheessa. Ensimmäisten päivien aikaan palautetta annetaan niin sanotulla Ensituntemukset -palautteella. Peruskoulutuskauden päätteeksi, noin 7 - 8 viikkoa palveluksen jälkeen on seuraava kysely. Kolmas ja ylivoimaisesti laajin kysely tehdään palveluksen loppupuolella; niin sanottu loppukysely. Kysymyssarjan 120 kysymyksellä varmistetaan järjestelmän toimivuus eli mitä voisimme varusmieskoulutuksessa tehdä seuraavan saapumiserän aikana paremmin tai toisin.


Karjalan prikaatin kotiuttamisparaati Vekaranjärvellä.

Saapumiseriä vertailtaessa ei ole suurta vaihtelua, joka osoittaa toimintatapamme olevan oikeanlainen ja vakiintuneen. Nyt kotiutuvalla saapumiserälläkin on maanpuolustustahto korkealla tasolla. Viisi asteisella taulukolla prikaatin keskiarvo oli 4,1 ja sama arvio annettiin myös armeija-ajasta.


Varusteet palautetaan varusmiespalveluksen päätteeksi.

Karjalan prikaatissa esitellään varusmieskoulutusta vuosittain useille koti- ja ulkomaisille delegaatioille, tänä vuonna myös muun muassa Tasavallan presidentille. - Esimerkiksi ulkomaalaiset puolustusasiamiehet ihmettelevät, kuinka saamme lyhyessä ajassa koulutettua niin paljon ja niin haastavia asioita, kertoo Karjalan prikaatin esikuntapäällikkö eversti Sami-Antti Takamaa. - Kiitos kuuluukin erittäin motivoituneelle kouluttajahenkilöstölle sekä erittäin hyvillä valmiuksilla varustetuille nuorille miehille ja naisille, joita täällä koulutetaan, jatkaa Takamaa. Karjalan prikaatissa konkretisoituu kaksi kertaa vuodessa tosiasia, että ne nuoret, jotka suorittavat palveluksensa, suorittavat sen kunnialla. - Voimme olla ylpeitä heistä kaikista. Nuorissa on voima ja ainakin täällä he todistavat olevansa valmiita puolustamaan yhteisiä arvojamme. Valitettavasti yleensä julkisuudessa puhutaan siitä osasta, joka ei tule palvelukseen. Näin ei pitäisi asian olla, jatkaa eversti Takamaa.

Muutamia vuosia sitten palvelusaikajärjestelmää muutettiin siten, että palvelusta lyhennettiin kahdella viikolla. Aika saattaa tuntua mitättömältä näpertelyltä, mutta sillä on itse asiassa suuri merkitys. Ensinnäkin palvelus loppuu ennen juhannusta ja joulua, joten kotiutuvat varusmiehet saavat olla sen ajan läheistensä kanssa. Vekaranjärvellä tämä antaa meille aikaa tehdä vastaanottojärjestelyt seuraavaa saapumiserää varten.


Karjalan tykistörykmentin komentaja, everstiluutnantti Jukka Saarela palkitsee palveluksessaan hyvin menestyneitä tykkimiehiä.

Kotiutuvien nuorten osalta varusmiesaika on saatu päätökseen ja he siirtyvät reserviin. Reservissä kohtuullisen monia tullaan kutsumaan kertaamaan jo todennäköisesti muutamien vuosien kuluttua.


Karjalan prikaatin joukkoyksiköiden komentajat onnittelevat tuoreita vänrikkejä. Upseerikokelaat ylennetään vänrikeiksi ennen kotiutumista.

Suomen uskottava puolustus on taas saanut uuden lenkin, josta voimme olla ylpeitä.

Joukko-osasto Vekaranjärvi, Kouvola
´