Hyppää sisältöön

Kohonnutta sotilaallista uhkaa vastaan

Karjalan prikaati
Julkaisuajankohta 11.3.2021 18.30
Tiedote
Tuppa Kuusaalle!

Kymi 21-harjoituksessa harjoiteltiin toimintaa nopeassa tilannekehityksessä, jossa Suomeen kohdistuvaan kohonneeseen sotilaalliseen uhkaan vastataan viranomaisyhteystyöllä ja oman sotilaallisen voiman näytöllä.

Kaakkois-Suomen paikallisjoukkojen lisäksi Karjalan prikaatin Valmiuspataljoona osallistui Kymi 21-harjoitukseen. Harjoituksen alussa pataljoonan johto harjaantui yhteistoiminnan suunnittelussa, kun samalla sen alaiset joukot harjoittelivat hälytyksellä liikkeelle lähtöä sekä todennäköisiä ensimmäisiä tehtäviään.

Valmiuspataljoonan alikersantti ja panssarijääkäri Utissa.

Yhteistoimintaa harjoiteltiin varusmiesten, palkatun henkilökunnan ja reserviläisten sekä poliisin ja rajavartiolaitoksen välillä - koronan tuomat rajoitukset tarkasti huomioon ottaen.

Karjalan prikaatin komentaja, prikaatikenraali Jukka Jokinen tervehtimässä Uttiin ryhmittynyttä valmiuspataljoonan joukkoa.

Katso videot valmiuspataljoonan harjoituksesta Facebook ja Facebook ja Facebook


Toiminnallisempi vaihe alkoi keskiviikkona, jolloin pataljoona siirrettiin käsketylle toiminta-alueelle Kouvolan ympärille. Nopean siirtymisen jälkeen joukot suojasivat käskettyjä kohteita, valvoivat niin tiestöä, maastoa kuin ilmatilaa sekä ylläpitivät tilannekuvaa alueellaan. Pitkän telamarssin lisäksi joukko harjaantui omasuojan toteuttamisessa sekä joukkojen huoltamisesta paikallisiin toimijoihin ja infrastruktuuriin tukeutuen.

Karjalan lennoston Hornetit osallistuivat myös harjoitukseen Utissa.


Valmiuspataljoonan osalta harjoittelu huipentui Rajavartiolaitoksen kanssa toteutettuun taistelutehtävään, jossa harjoituksen kuvauksen mukaisesti Suomen rajan sisäpuolelle tunkeutunut vihollisen osasto lyötiin pois. Kaikessa tässä joukon toiminnassa korostui yhteistoiminnan sovittaminen niin pataljoonan sisällä kuin yhteistoimintaosapuolten kanssa.

Mitä paikallisturvallisuus merkitsee?  Mistä tahto ja motivaatio paikallisturvallisuuden ylläpitämiseen tulee?

Alikersantti Huuskonen
- Paikallisturvallisuus meinaa turvattua alustaa elämälle ja tulevaisuuden suunnitelmille. - Motivaatio periytyy isältä pojalle semmosena yleisenä maanpuolustustahtona. Olen ylpeä siitä, että suoritan kansalaisvelvollisuutta ja se näkyy kaveriporukassa et kuka on käyny armeijan ja kuka ei.

Panssarijääkäri Deerow, kärkipartion sinkomies:
-Se et sä tunnet ittes turvalliseks esimerkiksi omassa kodissa eikä kukaan voi niin ku tehdä sulle mitään. -Motivaatio on just se et mul on perhettä tääl ja niitä puolustan enkä luovuta.

Panssarijääkäri Joonas Easton, moottoripyörälähetti:
- Paikallisturvallisuus merkitsee sitä, et kaikilla on hyvä olla. Nii se on hyvä.
- Motivaatio tulee siitä, että haluaa, että lähialueilla on silleen turvallista ja hyvä olla et ei oo mitään ja saa pidettyä sen oman alueen silleen hyvin turvallisena. Ei mitään ylimäärästä häslinkiä.

Vaununjohtaja:
- Paikallisturvallisuus on erittäin tärkeää, sillä maanpuolustus yleisestikin tärkeää. Itselle kotiseutu... Itse olen Kotkasta kotosin ja Kymenlaakso on tärkeää seutua ja pitää pystyä keskittymään yhdelle alueelle.
- Motivaatio yleisestikin maanpuolustukseen löytyy ihan niin ku suvun puolesta ja itseltäkin ja paikallisuuskin näkyy ihan perinteissä ja koti, perheestä tulee ja näin.
 

Joukko-osasto Vekaranjärvi, Kouvola
´