Hyppää sisältöön

Kommodori (evp) Martimo juhlaesitelmässään: Koronatoimissakin näkyy veteraanien perintö

Kaartin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 19.2.2021 15.40
Tiedote
Kommodori (evp) Sakari Martimo

Uudenmaan aluetoimiston 13. vuosipäivää vietettiin ensimmäistä kertaa webinaarin muodossa. Kommodori (evp) Sakari Martimo piti tilaisuudessa juhlaesitelmän, jonka aiheena oli veteraanien perinnön siirtäminen tuleville sukupolville.

Juhlaesitelmässään Suomen Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja, kommodori (evp) Sakari Martimo painotti sitä, että Suomen kaltaisen pienen maan ei ole varaa hukata veteraaniensa perintöä. Sotasukupolven saavutukset antavat pohjan tuleviin myrskyihin. Hän yhdisti tämän perinnön myös ajankohtaiseen koronapandemiaan:

- Turvallisuuskonseptiamme sovelletaan tänäkin päivänä taistelussa koronapandemiaa vastaan. Strategiamme vahvuus on sen sopivuudessa moninaisia riskejä ja uhkia vastaan – äärimmäisenä sota. Ulkomaillakin ihastellun strategian juuret ja perusajatus ovat yksi monista veteraanien perinnöistä meille.

Kommodori Martimo peräsi juhlaesitelmässään monipuolisten keinojen hyödyntämistä veteraanien perinnetyössä.

- Perinnetyön ei pidä olla pelkkää paatosta ja synkistelyä. Olemme epäonnistuneet, jos perinteen vaaliminen jää kerran vuodessa seppeleen laskuun paikalliselle muistomerkille, Martimo totesi.

- Perinnetyön vieminen kouluihin on erityisen tärkeää. Sosiaalinen media ja digitekniikka tarjoavat monipuolisen valikoiman esittää sotasukupolven toimia ennen näkemättömällä ja mielenkiintoisella tavalla, hän painotti.

Martimo korosti esitelmässään sitä, että perinneaikaa valmistellessa kannattaa painottaa perinteiden paikallisuutta. Jokaisen suvusta löytyy tiukka kytkös sotasukupolveen. Lähipiirin kosketus vie perinnetyön ihon alle, eikä se jää vain pinnalliseksi yleisen sotahistorian toistamiseksi.

Uudellamaalla odotettavissa 2021 ennätysmäärä vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuvia naisia

Uudenmaan aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Vesa Sundqvist kertoi webinaarissa vuoden 2020 sujumisesta koronaviruspandemian jyllätessä.

- Teini-ikään päässyt Uudenmaan aluetoimisto selvisi vaikeasta koronavuodesta kunnialla. Kutsunnat pystyttiin viemään läpi täysimääräisesti, ja niistä selvittiin ilman koronatartuntoja tai korona-altistuksia, Sundqvist iloitsi.

- On tärkeää, että kutsunnanalaiset pääsevät henkilökohtaisesti tapaamaan kutsuntalautakunnan, hän jatkoi.

Viime vuonna Uudenmaan aluetoimiston kutsunnoista määrättiin suoraan palvelukseen 74,2% eli pysyttiin aikalailla viime vuosien tasolla.

Everstiluutnantti Sundqvist on myös tyytyväinen naisten osuuden tasaiseen kasvuun asepalvelukseen hakeutumisessa.

- Vuonna 2020 vapaaehtoisia naisia otettiin palvelukseen yhteensä 363 Uudenmaan aluetoimiston toimialueella, Sundqvist kertoi.

- Näyttää siltä, että tänä vuonna tehtäisiin uusi ennätys - ennusteemme mukaan hakijamäärä nousee jopa 450 paikkeille.

Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen päättyy 1.3.2021.

Aluetoimiston vuosipäiväjuhlassa palkitut:

  • ylikomisario Juha Hakola; Ikämiessuojeluskunnan perinnemiekka ja stipendi
  • kapteeni Arttu Kamila; Ikämiessuojeluskunnan säätiön stipendi
  • oikeudellinen sektori, henkilöstöosasto, Maavoimien esikunta; Hermannien stipendi
  • toimistosihteeri Roosa Lehtinen; Hermannien stipendi
  • toimistosihteeri Salla Pihlajaniemi; Hermannien stipendi
  • toimistosihteeri Maria Uusi-Simola; Hermannien stipendi