Hyppää sisältöön

Kontiorannan alueraivaus päätökseen

Maavoimat
Julkaisuajankohta 11.12.2017 9.16
Tiedote

Maavoimien johtamat seitsemän alueraivausprojektia on päätetty vuoden 2017 osalta. Kontiorannan vanhan varuskunta-alueen raivaaminen saatiin päätökseen. Ensi vuonna raivataan erityisesti Kuopion Neula- ja Savilahden alueilla.

Maavoimat on toteuttanut vuoden 2017 aikana laajamittaisia alueraivaustehtäviä Hollolan Hälvälässä, Keuruun Pohjoisjärvellä, Kuopiossa, Kontiorannassa, Misin alueella, Saariselän Tankavaarassa ja Ivalon Pikku-Petsamossa. Yhteensä raivattiin noin 2 000 kiloa räjähdysainetta ja lisäksi noin 5 000 yksittäistä räjähdettä. Alueraivauksen kustannukset olivat yhteensä noin 630 000 euroa, ja raivaustehtävien toteuttamiseen käytettiin noin 2 600 henkilötyöpäivää.

Maavoimien alueraivaustehtävät jatkuvat vuonna 2018 Pohjoisjärveä ja Kontiorantaa lukuun ottamatta kaikilla edellä mainituilla alueilla.

– Maavoimat keskittyy ensi vuonna erityisesti Kuopion Neula- ja Savilahden raivaukseen. Kohteeseen on varattu lähes puolet ensi vuoden raivaustoimintaan käytettävistä resursseista, toteaa majuri Lasse Huokonen Maavoimien esikunnasta.

– Raivattavat alueet määritetään Maavoimien toimintasuunnitelmassa, ja suunnitelmaa tarkennetaan vuosittain. Raivaustehtäviin osallistuvat kaikki Maavoimien joukko-osastot. Meri- ja Ilmavoimat sekä Pääesikunnan alaiset laitokset tukevat tehtävissä, tarkentaa Huokonen.

Alueraivaus käsittää räjähteiden raivaamisen Puolustusvoimien luovuttamilta alueilta ja vesistöistä sekä sotien jälkeen maastoon jääneiden tai upotettujen räjähteiden raivaamisen.

– Sotilasräjähteiden raivaus on Puolustusvoimien lakisääteinen tehtävä ja osa viranomaisyhteistyötä. Maavoimat vastaa maa-alueiden ja sisävesien raivaamisesta. Alueraivaustehtävien lisäksi Maavoimat toteuttaa vuosittain noin 450 päivystysluonteista virka-apuraivaustehtävää, jotka koskevat pääosin yksittäisiä sotilasräjähteitä, hän lisää.

´