Hyppää sisältöön

Koronakoirat nuuhkivat alokkaiden näytteet Santahaminassa – kyseessä on kokeilu

Kaartin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 4.1.2021 15.42
Tiedote
Koira nuuhkii hajunäytteitä Santahaminan varuskunnassa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalta tutut WiseNose ry:n koronakoirat nuuhkivat 4.1.2021 aloittavien alokkaiden hajunäytteet Santahaminassa. Päivän aikana neljän koronakoiran on tarkoitus nuuhkia noin 800 näytettä. Koronakoirat eivät ole koskaan aikaisemmin testanneet vastaavaa määrää näytteitä. Kyseessä on kokeilu, ja se ei korvaa Puolustusvoimissa käytössä olevaa validioitua koronadiagnostiikkaa.

Reilut 800 alokasta aloittaa varusmiespalveluksen Kaartin jääkärirykmentissä Santahaminassa maanantaina 4.1.2021. Kaartin jääkärirykmentti on ainoa varuskunta, jossa normaalin terveydentilakyselyn lisäksi on käytössä koronakoiratestaus. Jokainen varusmies ottaa kyynärtaipeistaan hajunäytteen, jonka hän laittaa kannelliseen purkkiin. Purkit viedään 25 kappaleen erissä erilliseen tilaan koronakoirien nuuhkittaviksi. Näytteet sijoitetaan tasaisin välein radalle, jossa on myös koronapositiivisia verrokkinäytteitä. Kaksi koiraa nuuhkii näytteet. Jos molemmat koirat merkitsevät alokkaan antaman näytteen positiiviseksi, määrätään kyseinen alokas kotiin ja ohjataan käymään koronatestissä. Jos testi on negatiivinen, otetaan muutaman päivän jälkeen varmistustesti. Jos sekin on negatiivinen, alokas palaa heti varuskuntaan.

Koronakoirat nuuhkivat alokkaiden näytteet Kaartin jääkärirykmentin työntekijän aloitteesta. Sotilaslääketieteen keskus ei ole mukana testauksessa, mutta seuraa testaamista ja vastaa myös jatkotoimista, mikäli koronakoira merkitsee alokkaan näytteen positiiviseksi.
Koronakoirat eivät ole WiseNose ry:n varapuheenjohtajan ja pääkouluttajan Tommy Wirenin mukaan koskaan nuuhkineet vastaavaa määrää näytteitä yhdellä kertaa.

”Koronakoirat voivat haistaa koronatartunnan jopa neljä päivää ennen tavallista testiä. Koirat haistavat myös, jos henkilö on aikaisemmin sairastanut koronan. Koirat ovat erittäin herkkiä tunnistamaan koronaviruksen”, pääkouluttaja Wiren kertoi. 

Tällä hetkellä ei ole tieteellistä näyttöä koronakoiriin perustuvan menetelmän toimivuudesta. Kokeilu on täydentävä menetelmä. Virallinen koronadiagnostiikka tehdään Puolustusvoimissa aina validoidulla PCR-testillä.

Koronakoiriin liittyvät yhteydenottopyynnöt:
0299 421 233 tai 0299 421 235
[email protected]

´