Hyppää sisältöön

Kotiutuvat varusmiehet kertovat

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 9.12.2021 7.00
Tiedote
Varusmies nojaa rennosti frisbee-golf-maaliin.

Haminassa Maasotakoulun Reserviupseerikoulussa palvelee joka vuosi noin 600 varusmiestä, joista osalla kotiutuminen häämöttää lähipäivinä. 16. joulukuuta 2021 reserviin siirtyvät alikersantti Antti Aho, 20, ja alikersantti Mikael Laakso, 20. Heitä haastatteli ja kuvasi Haminassa palveleva mediavarusmies.

Alikersantti Antti Aho oppii paljon lääkintäaliupseerina

- Nimeni on Antti Aho. Olen 20-vuotias alikersantti. Olen syntyperäisin Kotkasta, mutta asun nyt Helsingissä. Olen suorittanut palvelustani Haminassa, Maasotakoulun Jääkärikomppaniassa lääkintäaliupseerina. Palvelukseni alkoi saapumiserässä 1/21 (eli tammikuussa 2021).

Millaista armeijassa on ollut? Mikä on ollut parasta, mikä huonointa?

- Armeijassa on ollut paljon haasteita mutta silti täällä on viihtynyt.
 - Armeijaan parhaisiin asioihin kuuluu palvelustoverit, itsensä haastaminen sekä itseluottamuksen kasvaminen. Huonointa on ollut erittäin kylmät sekä sateiset säät.

Mitä olet oppinut armeijassa? 

- Olen oppinut monia hyödyllisiä maastotaitoja, lääkinnällisiä toimenpiteitä, käyttämään varusmiehen jokapäiväisiä taitoja, täsmällisyyttä sekä itsekuria.

Mitä kaikkea teet intissä nyt viimeisinä päivinä ennen kotiutumista?

- Viimeisinä päivinä aion nauttia viimeisistä Vexi-kierroksistani, hyvästä seurasta, rauhallisista päivistä sekä kouluttaa lääkintäryhmääni.

Mitä suunnitelmia sinulla on kotiutumisen jälkeen?

- Suunnitelmissani on kotiutumisen jälkeen hakeutua opiskelemaan. Olen opiskelut insinööriksi ammattikorkeakoulussa puolisen vuotta. Suunnitelmiini kuuluu myös töiden haku.

 

Alikersantti Mikael Laakso palvelee sotilaspoliisina

- Olen Mikael Laakso, 20-vuotias sotilaspoliisi, alikersantti. Olen syntynyt Helsingissä ja siellä vielä asustelen. Suoritan palvelustani Haminassa Jääkärikomppaniassa. Toimin myös Varusmiestoimikunnan puheenjohtajana sekä sotilaspoliisi miehistön kivenkovana ryhmänjohtajana. Aloitin armeijan 1/21 saapumiserässä.

Millaista armeijassa on ollut? Mikä on ollut parasta, mikä huonointa?

- Armeija on ollut mukavaa vaihtelua normaaliin arkeen, työntekoon ja opiskeluun. Armeijassa on tavannut paljon uusia ihmisiä, joihin on ollut mukava tutustua ja joiden kanssa armeija ajasta on tullut ikimuistoisempaa.

Parasta armeijassa on ollut uusiin ihmisiin tutustuminen.

- Armeija on myös auttanut pääsemään parempaan arkiseen rytmiin. Herätykset, ruokailut sekä liikunta ovat olleet säännöllisessä osassa arkea. Parasta armeijassa on ollut uusiin ihmisiin tutustuminen, vapaa-ajan vietto sekä tietysti itsensä kehittäminen sekä fyysisesti että henkisesti. Tämän lisäksi on ollut mahtavaa päästä vaikuttamaan sekä parantamaan muiden varusmiesten arkea.

- Huonointa armeijassa ei ole kamalasti löytynyt, mutta kyllähän se vähän tietysti ärsyttää lähteä metsään huonolla säällä.

Mitä olet oppinut armeijassa? 

- Asento! Olen oppinut itsestäni paljon uutta. Muun muuassa minkälainen johtaja olen, omat heikkouteni, vahvuuteni sekä kuinka erilaisten ihmisten kanssa tulee toimeen. Täsmällisyyttä. Sekä yleiset käytöstavat ovat armeijassa kehittyneet.

Mitä kaikkea teet intissä nyt viimeisinä päivinä ennen kotiutumista?

- Viimeisinä päivinä valmistelen varusmiestoimikunnan puheenjohtajan paikan luovuttamista tulevalle puheenjohtajalle sekä hänen ja muiden uusien jäsenien kouluttamista tehtävään. Tämän lisäksi valmistaudun fyysisesti sekä henkisesti reserviin.

Mitä suunnitelmia sinulla on kotiutumisen jälkeen?

- Minulla on jo tällä hetkellä työpaikka, jossa toimin lukkoseppänä sekä hoidan yrityksen talousasioita. Jatkan töitä kotiutumiseni jälkeen. Tämän ohella alan opiskella kauppatieteiden pääsykokeisiin. Se tuntuu olevan minun kutsumukseni. Saa nähdä miten käy, mutta eiköhän kaikki mene parhain päin.

Maasotakoulu toivottaa hyviä viimeisiä päiviä varusmiespalveluksessa oleville pian reserviin siirtyville varusmiehille ja -naisille! Ja kaikkea parasta reservin aurinkoon, kunhan se sitten pian alkaa lämmittää 16.12.2021!

Hamina Joukko-osasto
´