Hyppää sisältöön

Kutsunnat - kuin pienehkö paikallispuolustusharjoitus

Jääkäriprikaati
Julkaisuajankohta 11.9.2020 13.43
Tiedote

– Kutsunnat ovat kuin pienehkö paikallispuolustusharjoitus, missä mobilisoidaan nuoret tulevat asevelvolliset tiettyyn paikkaan ja heille kerrotaan varusmiespalveluksen asioista, totesi Maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Markku Myllykangas Sodankylässä.

Kutsuntojen rooli on Suomen puolustusjärjestelmässä erittäin tärkeä. Suomessa on yleinen asevelvollisuus ja laissa on määrätty, että miehet ovat asevelvollisia. Tänä syksynä Puolustusvoimat järjestää kutsunnat noin 245 paikkakunnalla, ja jokainen asevelvollinen kohdataan kasvotusten. Pieniä kuntia yhdistetään ja niissä kutsunnat järjestetään vuorovuosina, eli kahden vuoden aikana kutsunnat järjestetään jokaisessa Suomen kunnassa.

Kutsuntojen aikana Puolustusvoimien edustajat tapaavat myös kuntien johtoa ja näyttäytyvät koko Suomessa erityisesti Maavoimina, koska kutsuntojen järjestäminen on lain mukaan Maavoimien vastuulla. Maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Markku Myllykangas tarkasti Utsjoen, Inarin ja Sodankylän kutsunnat elokuussa.
- Nuorien asevelvollisten tapaamisen lisäksi kutsunnat ovat tärkeitä tapahtumia myös kokonaismaanpuolustuksen ja kokonaisturvallisuuden vuoksi. Haluamme kuntien edustajia tavatessamme kuulla, kuunnella ja aistia siviili- ja kuntakentän tuntoja. Ei ole väliä, kuinka monta kutsunnanalaista kunnassa on. Näytämme, että koko maata puolustetaan ja kaikki kutsunnanalaiset tavataan omalla kotipaikkakunnallaan. Kyllä kunnat pitävät kutsuntapäivää tärkeänä päivänä ja se myös näkyy kuntien panostuksessa tilaisuuksien järjestelyihin, totesi kenraalimajuri Markku Myllykangas.

Kenraalimajuri Markku Myllykangas kehotti kutsunnoissa pitämässään tervehdyksessä nuoria miehiä pitämään kutsuntalautakunnan kovilla ja pysymään omassa tarinassa. 
–  Sen verran kannattaa ottaa itse kiinni omasta tulevaisuudesta, että miettii etukäteen mitä haluaa missä haluaa ja jos se ei toteudu, niin sille vaihtoehdon. 

Lapin aluetoimiston kutsunnat

Lapin aluetoimisto järjestää 26 kutsuntatilaisuutta 18.8.–15.12.2020 Lapin maakunnan 20 kunnassa. Pelkosenniemen ja Savukosken kutsunnanalaiset ovat jo totuttuun tapaan yhdistetyssä tilaisuudessa, tänä vuonna Pelkosenniemellä. Vuonna 2002 syntyneitä kutsunnanalaisia on Lapissa noin 1000. Aikaisemmin syntyneitä, edellisvuosina uudelleen tarkastettavaksi käskettyjä, on noin 110. Lapissa palveluskelpoiset määrätään palvelukseen pohjoisen joukko-osastoihin, Jääkäriprikaatiin Sodankylään ja Rovaniemelle sekä Lapin rajavartiostoon Ivaloon.

Ensimmäisen kahden viikon aikana elokuussa toteutettiin Ylä-Lapin, Käsivarren ja Keski-Lapin yhdeksän kunnan kutsunnat. 
– Näin olemme pystyneet ajamaan pisimmät matkat kesäkelissä. Esimerkiksi Rovaniemeltä Utsjoelle on matkaa noin 450 kilometriä, kertoi Lapin aluetoimiston asevelvollisuussektorin johtaja majuri Arto Lilja.

Korona-pandemia on vaikuttanut myös kutsuntojen toteutukseen. Tilaisuuksissa huomioidaan voimassa olevat ohjeet; tilaisuuteen tulijoilta, kutsuvierailta ja kutsunnanalaisilta mitataan kuume, kuumeisia tai flunssaisia ei päästetä tilaisuuteen. Kaikille jaetaan kasvomaskit, ohjeistetaan käsihygieniaa ja yskimistekniikkaa, ei kätellä ja pidetään mahdollisuuksien mukaan turvaetäisyyksiä.
– Emme kutsuneet tänä vuonna kunniakansalaisiamme, sotiemme veteraaneja tilaisuuksiin. Sen sijaan teimme viiden veteraanin haastattelut, jotka esitämme kunkin veteraanin kotiseudun kuntien kutsuntatilaisuuksissa. Näin saamme välitettyä paikallisten veteraanien tervehdyksen maanpuolustustaivalta aloittaville nuorille miehille, kertoi majuri Lilja.

Lapin kutsunnat ovat tauolla syyskuussa ylioppilaskirjoitusten ja syysloman ajan. Loka-marraskuussa järjestetään loput kutsunnat ja viimeisenä kutsuntapäivänä 15.12.2020 tilaisuus, johon kootaan kaikki loput Lapin alueen tämän vuoden kutsunnanalaiset, jotka eivät ole aiemmin syystä tai toisesta tilaisuuteen osallistuneet.

– Suomen asevelvollisuusjärjestelmä on maailmanlaajuisesti uniikki. Se on paras mahdollinen meille suomalaisille. Asevelvollisuus on demokratian ja tasa-arvon suomalainen timantti. Kaikki aloittavat samalta viivalta ja omaavat samat edellytykset jatkokoulutuksiin. Vapaaehtoista asepalvelusta suorittavat naiset ovat teidän kanssanne samassa rivissä, kannustaa Lapin aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Arto Vaarala kutsuntojen avauspuheessaan lappilaisia nuoria miehiä. 

Kutsunnat Lapin aluetoimisto
´