Osiot
Valikko
Maavoimat

Kymi 119 -paikallispuolustusharjoitus Kouvolan alueella

Karjalan prikaatiMaavoimatUtin jääkärirykmentti 19.2.2019 14.27
Tiedote

Karjalan prikaatin johtama paikallispuolustusharjoitus Kymi 119 järjestetään yhteistoiminnassa eri viranomaisten kanssa Kouvolan keskusta - Utti - Vekaranjärvi alueilla 4.-8.3.2019. Harjoituksen johtaa Karjalan prikaatin apulaiskomentaja, eversti Arto Ikonen.

Harjoituksen päämääränä on kehittää paikallispuolustuksen suorituskykyä sekä viranomaisten välistä yhteistoimintakykyä erittäin nopeassa tilannekehityksessä. Harjoituksen tavoitteena on harjoittaa paikallispataljoonan reserviläisiä joukkojen perustamiseen ja tehtävien toteuttamiseen sekä Karjalan prikaatin valmius- ja varusmiesyksiköitä nopeaan tehtävien aloittamiseen. Lisäksi Poliisin johdolla harjoitellaan henkilöiden etsintää ja kiinniottoa laajalla alueella sekä Pelastuslaitoksen johdolla pelastustoiminnan johtamista ja pelastamista suuronnettomuustilanteessa.

- Kaikkien osallistujien yksi keskeinen tavoite on harjoitella muiden viranomaisten tukemista tilanteissa, joissa tarvitaan eri viranomaisten suorituskykyjä tai joissa omat resurssit eivät riitä tilanteen ratkaisemiseen, sanoo harjoituksen johtaja Ikonen tavoitteista. - Viranomaisten välinen hyvä yhteistyö syntyy suunnittelemalla, osaamalla toisten toimintatavat sekä harjoittelemalla yhdessä, jatkaa eversti Ikonen.

Harjoitukseen osallistuu joukkoja Karjalan prikaatista, Utin jääkärirykmentistä, Maasotakoulusta, Karjalan lennostosta, 1. Logistiikkarykmentistä ja Kaakkois-Suomen rajavartiosta. Kouvolan alueen viranomaisia harjoitukseen osallistuu muun muassa Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta, Kymenlaakson pelastuslaitokselta, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymästä, Kouvolan kaupungilta, VR:ltä, Väylävirastosta ja Finnavialta. Yhteensä sotilaita ja viranomaisia osallistuu harjoitukseen noin 1400.

Harjoitus näkyy ja kuuluu koko viikon ajan eri puolilla Kouvolaa. Sotilas- ja viranomaisajoneuvoja osallistuu yhteensä noin 125. Panssariajoneuvoja on 15 (Leopard, CV9030, XA-180M) ja helikoptereita on mukana kuusi (4 x NH90 ja 2 x MD500). Ajoneuvot, helikopterit ja joukkojen toiminta saattaa aiheuttaa melua.

Harjoituksessa käytetään myös merkkisavuja, paukkupatruunoita sekä pieniä räjähteitä ja niistä aiheutuu melua. Harjoituksen aikana viranomaiset eristävät alueita tarpeen mukaan. Sivullisille ei aiheudu vaaraa harjoituskohteissa.

Harjoitusviikon keskeisiä tapahtumia voi seurata osallistujien verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavilta:

Maavoimat.fi/harjoitukset/paikallispuolustusharjoitukset

Facebook Maavoimat, Karjalan prikaati, Utin jääkärirykmentti, Kaakkois-Suomen poliisi, Kymsote, Kouvolan kaupunki

Twitter @Maavoimat, @KarjalanPR, @UtinJR, @poliisi_kaakko, @Kymsote, @Kouvolakaupunki @kymenpelastus

Tiistaina 5.3. Utin lentokentän lähialueella harjoitellaan ilmaliikenneonnettomuuden jälkeistä pelastustoimintaa. Toimintaa johtaa Pelastuslaitos. Mukana harjoitustoiminnassa on Utin jääkärirykmentti, Kymsote, Poliisi, Finavia ja Karjalan prikaati.

Keskiviikkona 6.3. Kouvolan ratapihalla harjoitellaan suuronnettomuutta klo 10.00 - 14.00 välisenä aikana. Toimintaa johtaa Pelastuslaitos. Harjoitustilanteeseen osallistuu Poliisi, Kymsote, VR, XAMK ja Karjalan prikaati. Myös Kouvolan kaupunki harjoittelee sisälle suojautumista ja ilmanvaihdon sulkemista omissa toimipisteissään.

Samana päivänä on Poliisin johtama harjoitustilanne, jossa harjoitellaan epäiltyjen henkilöiden etsintää ja kiinniottoa. Harjoitustilanteeseen osallistuu Kaakkois-Suomen rajavartiosto, Karjalan prikaati ja Kymsote. Harjoitustilanne päättyy noin klo 16.00.

Karjalan prikaati harjoittelee kohteiden haltuunottoa Keltissä ja Korialla. Harjoitukseen liittyy harjoitusjoukon siirtyminen Kouvolan Tykkimäestä Kouvolan keskustan kautta Korialle ja Kelttiin noin klo 14.00 - 15.00. Harjoitusjoukko palaa takaisin samaa reittiä takaisin Tykkimäkeen noin klo 17.00 - 18.00. Harjoitus haittaa liikennettä kyseisenä aikana.

Torstaina 7.3. Karjalan prikaati harjoittelee lentotukikohdan haltuunottoa Utissa. Harjoitukseen liittyy harjoitusjoukon siirtyminen Kouvolan Tykkimäestä Aitomäen kautta Uttiin noin klo 9.00 - 10.00. Harjoitus haittaa liikennettä kyseisenä aikana.

Lisätietoja

Karjalan prikaatin tiedottaja, Päivi Visuri p. 0299 431 107