Hyppää sisältöön

Laivastotaisteluosasto saavutti tärkeän harjoitustavoitteen onnistuneella osumalla

Julkaisuajankohta 16.11.2023 17.27
Tiedote

7. Pintatorjuntalaivueen muodostama laivastotaisteluosasto osallistui Kokkolassa ADEX 2/23 Mallet Strike -ilmapuolustusharjoitukseen.

 Harjoituksen keskeisin tavoite oli todentaa Hamina-luokan ohjusveneiden elinkaaripäivityksen (Mid Life Upgrade, MLU) onnistuminen alusten ilmapuolustusjärjestelmän osalta.

Ilmatorjuntaohjus 04 (ITO04) on Hamina-luokan ohjusveneiden tärkein ilmapuolustusase. Ilmatorjuntaohjuksella voidaan torjua lentokoneita, helikoptereita ja alusta vastaan ammuttuja ohjuksia. ITO04 ohjuksia on myös Hämeenmaa-luokan miinalaivoilla.

Osuma todensi onnistuneen elinkaaripäivityksen

ITO04-ohjuksen tärkein tehtävä on tuottaa laivastotaisteluosastolle riittävä omasuojakyky muiden merioperaatioiden toteuttamiseen niin avomerellä kuin saaristossa. Poikkeusoloissa taisteluosaston tyypillisiä merellisiä tehtäviä ovat vihollisen taistelualusten tuhoaminen meritorjuntaohjuksin sekä hyökkäyksen torjunta mm. merimiinoittein.

Normaalioloissa taisteluosaston alukset toteuttavat alueellisen koskemattomuuden valvontaa ja turvaamista sekä ylläpitävät omaa osaamista harjoittelemalla säännöllisesti.

ADEX2/23 -harjoituksessa toteutettiin ITO04 -ammunta Hamina-luokan ohjusveneeltä PGG Porilta. Ammunta toteutettiin Lohtajan ampuma-alueella keskiviikkona 15.11.2024 pimeäammuntana.

Ilmamaalina toiminut Jet Banshee 40 -lennokki tuhoutui ilmatorjuntaohjuksen osumasta. 

Ilmatorjunta Laivastojoukot
´