Hyppää sisältöön

Lapin jääkäripataljoonan 102. perinnepäivä

Jääkäriprikaati
Julkaisuajankohta 3.3.2023 13.02
Tiedote
Kuvituskuva

Lapin jääkäripataljoonan 102. perinnepäivää vietetään Sodankylässä 10.3.2023 pataljoonan komentajan, everstiluutnantti Sini Kourin johdolla.

Juhlapäivän ohjelma on perinteinen. Juhlallisuudet aloitetaan kunnioittamalla sankarivainajien muistoa laskemalla seppeleet sankarivainajien ja vapaussodan päättymisen muistomerkeille Sodankylän vanhalla hautausmaalla.

Juhlapäivä jatkuu Sodankylän varuskunnassa. Lapin jääkäripataljoonan varusmiehet, henkilökunta ja kutsuvieraat kokoontuvat paraatikatselmukseen Joutselän taistelun muistomerkille ja kahvitilaisuuteen Varuskuntaravintola Tähteen. Ohjelmassa on myös seppeleen laskut Joutselän taistelun muistomerkille ja Jänkäjääkärien muistopatsaalle. 

 

Lapin jääkäripataljoona

Lapin jääkäripataljoonassa koulutetaan suorituskykyisiä joukkoja Lapin vaativiin olosuhteisiin. Korkeat valmiusvaatimukset, pitkät etäisyydet, vaikea maasto ja äärimmäiset sääolot edellyttävät niin johtajilta kuin taistelijoilta oma-aloitteisuutta sekä kestävyyttä. Nykyaikaisen tekniikan ja tehokkaan aseistuksen rinnalla hiihto ja erämiestaidot ovat pataljoonassa koulutettavia perustaitoja.

Lapin jääkäripataljoonan perinnepäivä on maaliskuun 11. päivä, joka on Joutselän taistelun 11.3.1555 muistopäivä.

  • Lapin jääkäripataljoona perustettiin itsenäisen Suomen kolmanneksi vanhimpana joukko-osastona 20.4.1921, kun lakkautettavan Käkisalmen läänin Rykmentin I Pataljoonasta muodostettiin Polkupyöräpataljoona 1.
  • Joukko-osaston nimi muuttui 16.5.1936 Jääkäripataljoona 1:ksi. 
  • Talvisodan jälkeen pataljoona sijoitettiin Lappeenrantaan.
  • Jatkosodan päätteeksi pataljoona sijoitettiin Tornioon.
  • Sotatoimien päätyttyä pataljoona siirrettiin Vaasaan 27.4.1945 ja nimi muuttui Pohjanmaan Jääkäripataljoonaksi 27.11.1956. 
  • Sodankylään siirto tapahtui 2.8.1964 ja nimi muuttui Lapin jääkäripataljoonaksi 1.7.1966. 
  • Joukko-osasto liitettiin Jääkäriprikaatin joukkoyksiköksi 1.10.1979.


 

´