Hyppää sisältöön

Laskuvarjojääkäriksi haluaa yhä useampi - laatu edelleen määrää tärkeämpi

Utin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 15.12.2017 12.58
Tiedote

Utin jääkärirykmentin laskuvarjojääkärikoulutukseen hakeutuneiden määrä nousi tänä vuonna lähes neljänneksen. Hakijoiden soveltuvuus erikoisjoukkokoulutukseen testataan valintakokeissa tammikuussa.

Hakuaika vuoden 2018 heinäkuussa alkavaan laskuvarjojääkärikoulutukseen päättyi 6. joulukuuta. Hakemuksen jätti määräaikaan mennessä kaikkiaan 465 henkilöä, joten hakijoiden määrä nousi reilulla sadalla edellisvuoteen verrattuna.

Kasvava kiinnostus laskuvarjojääkärikoulutusta kohtaan on Erikoisjääkäripataljoonan komentajan everstiluutnantti Jussi Kososen mukaan ensisijaisesti merkki siitä, että koulutus koetaan mielenkiintoiseksi, tasokkaaksi ja haastavaksi.

Hakijoiden asettamat odotukset laskuvarjojääkärikoulutukselle täyttyvät myös varsin hyvin. Yhtenä osoituksena koulutuksen mielekkyydestä on se, että vuosittain 20-25 prosenttia laskuvarjojääkäreistä hakeutuu joko puolustusvoimien, poliisin tai rajavartiolaitoksen palvelukseen.

Valintakokeisiin vain osa hakijoista

- Määrä ei korvaa laatua. Lisääntynyt hakijoiden määrä ei tarkoita automaattisesti koulutukseen soveltuvien hakijoiden määrän lisääntymistä. Valintaprosessin tarkoituksena onkin varmistua hakijoiden edellytyksistä suoriutua henkisesti ja fyysisesti vaativasta laskuvarjojääkärikurssista, sanoo Erikoisjääkäripataljoonan komentaja everstiluutnantti Jussi Kosonen.

Hakemusten perusteella on tehty esikarsinta ja kutsu ensi vuoden tammikuussa järjestettäviin valintakokeisiin postitetaan lähipäivinä noin 300 henkilölle.

- Viestini laskuvarjojääkärikoulutuksesta kiinnostuneille onkin, että pelkästään kokeilemaan ei kannata lähteä. Valintakokeen sisältöön kannattaa tutustua hyvissä ajoin ja fyysistä kuntoa pitää kehittää tavoitteellisesti. Todennäköisyys tulla valituksi laskuvarjojääkärikoulutukseen alle 3000 metrin cooper-tuloksella on hyvin pieni, sanoo everstiluutnantti Kosonen.

Valintakokeiden perusteella laskuvarjojääkärikoulutukseen valitaan vuosittain 60 - 80 parhaiten soveltuvaa henkilöä. Fyysisten testien lisäksi soveltuvuutta arvioidaan terveystarkastuksessa, haastatteluilla ja psykologisilla testeillä.

Tänä vuonna koulutukseen haettiin ensimmäistä kertaa Puolustusvoimien sähköisen asioinnin kautta.

´