Hyppää sisältöön

Maavoimien esikuntapäällikkö tyytyväinen puolustushaarojen yhteistoimintaan IPH 1/17:ssä

Maavoimat
Julkaisuajankohta 23.5.2017 17.18
Tiedote

Maavoimien esikuntapäällikkö kenraalimajuri Petri Hulkko tarkasti ilmapuolustusharjoituksen IPH 1/17:n tiistaina 23.5. Esikuntapäällikkö oli tyytyväinen ilmapuolustuksen suorituskykyä mittaavan harjoituksen tuloksiin.

Valtakunnallinen ilmapuolustusharjoitus kokoaa kaksi kertaa vuodessa maa-, meri- ja ilmavoimien joukot Lohtajalle yhteistoiminnassa harjoittelemaan ja testaamaan ilmapuolustuksen suorituskykyä.

- Tämän kevään ilmapuolustusharjoitus on poikkeuksellisen laaja. Laajan harjoituksesta tekee ammuntojen mittavuus sekä taisteluharjoitusvaiheen lentosuoritukset, joilla on liityntäpinta ilmavoimien johtamaan kansainväliseen Arctic Challenge 17 -harjoitukseen, esikuntapäällikkö totesi.

IPH 1/17:ssä testataan koko ilmapuolustusjärjestelmän toimivuutta. Ilmapuolustusjärjestelmä muodostuu maa-, meri- ja ilmavoimien suorituskyvyistä, ammattitaitoisista ja osaavista joukoista, tilannekuvasta, päätöksenteko- ja johtamiskyvystä sekä kaikkien puolustushaarojen saumattomasta yhteistoiminnasta.

Järjestelmän toiminnalle on keskeistä se, että henkilökunta, varusmiehet ja reserviläiset osaavat toimia omassa tehtävässään. Maalla, merellä ja ilmassa kerätään tilannetietoa tutkajärjestelmin, erilaisin sensorein ja optisella tähystyksellä maalla, ilmassa ja merellä. Tieto kootaan ja välitetään ilmatorjunnan taistelua sekä ilmapuolustuksen tulenkäyttöä johtaviin johtokeskuksiin ja sieltä aina ilmaoperaatiokeskukseen saakka. Eri asejärjestelmien käyttöä johdetaan johtosuhteiden, tilanteen ja tehtävän mukaisesti.

- Ilmapuolustus edellyttää vahvaa kykyä ja ammattitaitoa yksittäisiltä sotilailta, joukoilta ja kaikilta puolustushaaroilta. Yhteistoiminta erilaisissa tilanteissa edellyttää selkeitä johtosuhteita ja säännöllistä harjoittelua, jossa joukkojen ja järjestelmien toimintaa testataan, harjoitellaan ja sovitetaan yhteen, kenraalimajuri Hulkko sanoi.

Ilmapuolustusharjoituksen ammunnat saatiin toteutettua ensimmäisen viikon aikana, vaikka pilvinen sää hieman haittasi maalilennokkitoimintaa. Toisen viikon aikana harjoituksen taisteluvaiheessa harjoitellaan muun muassa ilmatorjunnan taistelujohtamista sekä kehitetään operaattoreiden ja joukkojen taitoa tunnistaa ja suojautua häirinnältä.

- Erityisesti olen tyytyväinen harjoituksen yleisilmeeseen ja hyvään henkeen, joka luo vahvan perustan joukkojen toiminnalle. Maa-, meri- ja ilmavoimien joukot osaavat toimia erilaisissa tehtävissä vaativassa elektronisen sodankäynnin ympäristössä. Ilmapuolustusharjoitus on iso yhteinen ponnistus, joka säännöllisesti toteutettuna takaa meille vahvan ilmapuolustuksen, kenraalimajuri Hulkko painotti.

Ampuma- ja harjoitusalue Harjoitukset ja ammunnat
´