Hyppää sisältöön

Maavoimien liikkuvuutta parantava yhteishanke käynnistyi

Maavoimat
Julkaisuajankohta 29.1.2020 16.27
Tiedote
kuva, jossa ajoneuvo on hiekkakentällä kesäolosuhteissa
Kuva: Patria

Suomi ja Latvia ovat allekirjoittaneet 29.1.2020 sopimusasiakirjan (TA, Technical Arrangement) maiden välisen yhteisen maavoimien liikkuvuutta parantavan kehittämishankkeen käynnistämisestä.

Yhteishankkeen tavoitteena on kehittää yhteinen, panssaroitu pyöräajoneuvojärjestelmä. Mikäli kehitystyö johtaa tulevaisuudessa varsinaisiin ajoneuvojärjestelmän hankintoihin, parantaa yhteinen järjestelmä kunkin maan maavoimien liikkuvuutta ja kustannustehokkuutta sekä kansainvälistä yhteensopivuutta ja kansallista huoltovarmuutta.

Kehitettäväksi ajoneuvoalustan pohjaksi on valittu kansallisten ja monikansallisten testausten ja evaluointien perusteella kotimainen Patrian 6x6-pyöräpanssariajoneuvoalusta, joka on täyttänyt alustalle asetetut suorituskykyvaatimukset. Maat ovat tässä vaiheessa sopineet TA-asiakirjalla kustannusten jakamisesta, aikataulusta sekä teknisestä määrittelystä.

- Maavoimien liikkuvuutta kehitetään pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti puolustusbudjetin ja sen mukaisen Puolustusvoimien kehittämisohjelman mukaisesti. Tämän hankkeen myötä on tarkoitus rakentaa ja turvata Maavoimien suorituskykyisimpien, koko maan alueella operointiin kykenevien operatiivisten joukkojen pyöräliikkuvuutta pitkälle 2040-luvulle asti, toteaa jalkaväen tarkastaja, eversti Rainer Peltoniemi Maavoimien esikunnasta.

kuva, jossa ajoneuvo on maastossa lumisateessa talvisissa olosuhteissa

Kyse on tässä vaiheessa yhteisestä tutkimus- ja tuotekehitysprojektista. Seuraavassa vaiheessa valmistellaan maiden ja Patrian välinen yhteinen tuotekehityssopimus. Varsinaisista hankinnoista maat päättävät erikseen. Mahdolliset toimitukset voisivat olla aikaisintaan vuonna 2021 sarjahankintojen jakautuessa useamman vuoden ajanjaksolle.

Maavoimat tiedottaa osaltaan hankkeen etenemisestä.

Puolustusministeriö tiedotti sopimuksen allekirjoittamisesta 29.1.2020.

Maiden välinen aiepöytäkirja allekirjoitettiin joulukuussa 2019.

´