Hyppää sisältöön

Maavoimien operaatiopäällikkö tarkasti Suomalaisen osaston Somaliassa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 21.10.2022 9.17
Tiedote
Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Tero Ylitalo tapasi tarkastusmatkansa aikana EUTM Somalia operaation johtoa ja kansainvälisiä kumppaneita.

Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Tero Ylitalo tarkasti Euroopan Unionin koulutusoperaation Somaliassa (EUTM-Somalia) 18. - 20.10.2022. Tarkastusmatkan aikana Ylitalo tapasi operaatiossa työskentelevät suomalaiset ja perehtyi joukon tehtäviin sekä toimintaympäristöön ja -edellytyksiin.

EUTM Somalia -operaatio tukee Somaliassa toimivaa Afrikan Unionin ATMIS-operaatiota Somalian turvallisuusjoukkojen koulutuksessa. Operaation toiminnan painopiste on neuvonantajatoiminnassa Somalian puolustusministeriössä ja asevoimien pääesikunnassa. Tavoitteena on kehittää Somalian asevoimien komentorakenteita, johtamista sekä koulutus-, henkilöstö- ja hallintorakenteita siten, että Somalian puolustushallinnolla olisi kyky itse ylläpitää näitä toimintoja.

Suomi osallistuu operaatioon Mogadishussa esikunta-, neuvonantaja- ja kouluttajahenkilöstöllä, jonka tehtävänä on koulutus ja avustaminen strategisella, operatiivisella ja taktisella tasolla. Koulutuksen painopisteenä ovat johtajakoulutus ja erikoisalojen kouluttajakoulutus. Suomi on osallistunut EUTM-Somalia operaatioon sen perustamisesta, vuodesta 2010 alkaen. Suomalaisten kokonaisvahvuus operaatiossa on 12 henkilöä.

Tarkastusmatkan aikana tehdyt havainnot osoittivat, että suomalaisten toiminta vastaa sille annettuja vaatimuksia.

– Suomen osasto Somaliassa on pieni mutta aktiivinen ja ammattitaitoinen. Oikea asenne ja rautainen ammattitaito luovat hyvät edellytykset onnistua tehtävissä, Ylitalo totesi tavattuaan suomalaisia rauhanturvaajia alueella.

Omien sotureiden tapaamisten ohella matkaohjelmaan sisältyi keskusteluita operaation johdon ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Näiden tapaamisten perusteella voidaan todeta, että suomalaisilla rauhanturvaajilla on arvostettu asema operaation muiden toimijoiden keskuudessa.

– Ammattitaidolla saavutettu asema on ansaittu ja siitä voi olla tyytyväinen. Tuo asema ei tule itsestään tai ilmaiseksi vaan se lunastetaan kerta toisensa jälkeen uudelleen rauhanturvaajien vaihtuessa, Ylitalo totesi kiitoksena tarkastetulle joukolle.
 

´