Hyppää sisältöön

Maavoimien sotilasmestari kehittää aliupseeriston toimintaa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 27.12.2021 10.57
Uutinen
Esa Ek

Maavoimien vanhimman aliupseerin tehtävässä toimiva sotilasmestari Esa Ek on nimitetty Baltian puolustuskorkeakoulu Baltic Defence Collegen Hall of Fameen ensimmäisenä aliupseerina.

Sotilasmestari Esa Ek kävi vuonna 2019 Baltic Defence Collegen ensimmäisen Command Senior Enlisted Leader -kurssin, joka on Itämeren alueen ja Euroopan korkeatasoisin aliupseerikurssi. Sen tarkoituksena on muun muassa kehittää vanhimpien aliupseerien kykyjä päätöksenteossa johdon strategisella tasolla sekä valmistaa heitä kohtaamaan turvallisuuteen liittyvät haasteet Itämeren alueella.

Marraskuussa Ek nimitettiin koulun Hall of Fame- kunniagalleriaan ensimmäisenä aliupseerina: aiemmin seinällä on ollut vain kenraaleja. Nimityksestä Ek on ylpeä.

- Kyseinen nimitys on merkityksellinen myös kansainvälisesti. Suomalaisia aliupseereita käy myös opettamassa Baltic Defence Collegella. Tämä kertoo Suomen puolustusvoimien ja meidän henkilöstömme arvostuksesta monikansallisessa toimintaympäristössä, Ek toteaa. 

Aliupseerien tukena

Maavoimien vanhimman aliupseerin tehtävä, toiminnalliselta nimeltään Maavoimien sotilasmestari, on ollut Maavoimissa vuodesta 2018 lähtien. Maavoimien vanhimpana aliupseerina Ek vastaa muun muassa aliupseerien mentoroinnista Maavoimissa.

- Käyn puhumassa joukko-osastoissamme Maavoimien ja aliupseerien ajankohtaisista asioista, joita voivat olla esimerkiksi aliupseereiden opintomahdollisuudet ja uudet tehtävät. Merkittävänä asiana tehtävässäni on myös aliupseerien ammatti-identiteetin kehittäminen. Siihen kuuluvat ammattitaito, arvot, asenteet sekä aliupseerien perinteet, Ek kertoo.

Ek aloitti tehtävänsä Maavoimien ensimmäisenä sotilasmestarina Maasotakoulussa, mutta sittemmin tehtävä on siirretty Maavoimien esikuntaan. Maavoimien esikunnassa Ek toimii koulutus-, henkilöstö- ja suunnitteluosastojen kanssa kehittäen aliupseerien asioita.

Kansainvälisessä toimintaympäristössä Maavoimien sotilasmestari kehittää yhteistoimintaa yhdessä ulkomaalaisten kollegoidensa kanssa. Yhteistyötä tehdään vierailuiden, konferenssien ja seminaarien sekä erilaisten projektien yhteydessä. 

- Olen ollut esimerkiksi mukana suunnittelemassa Baltic Defence Collegen Command Senior Enlisted Leader- kurssia, Ek kertoo.

- Pandemian aikana olemme käyttäneet etäyhteyksiä enemmän ja se tulee heijastumaan varmasti myös koronan jälkeiseen aikaan. Tehtävässäni korostuu vuorovaikutus eri yhteistyökumppaneiden kanssa, minkä takia lähitapaamisia ei pidä tulevaisuudessa kokonaan unohtaa.

Kehittäminen keskiössä

Kansainvälinen yhteistyö eri organisaatioiden vanhimpien aliupseerien ja sotakoulujen kanssa antaa oivan mahdollisuuden kehittää suomalaisen aliupseeriston tehtävää. 

- Tehtävässäni saan olla mukana kehittämässä Maavoimien aliupseerien tulevaisuutta niin koulutukselliselta kuin palvelustehtävienkin näkökannalta. Tämä on minulle henkilökohtaisestikin merkityksellistä ja pyrin tekemään parhaani suoriutuakseni tehtävistäni hyvin, Ek toteaa.

Aliupseeriston kehittäminen on tärkeää koko organisaation kannalta, sillä se on Maavoimien suurin henkilöstöryhmä, jolla on merkittävä vastuu varusmiesten koulutuksesta.

- Iso osa aliupseereista toimii kouluttajina perusyksiköissä, joten he vaikuttavat niin ammattitaidollisesti kuin asenteellisestikin kouluttamiinsa varusmiehiin, joista taas muodostuu meidän sodan ajan joukkomme, Ek kiteyttää.

´