Hyppää sisältöön

Maavoimille lisää K9-panssarihaupitseja, varusmieskoulutus laajenee Karjalan prikaatiin

Maavoimat
Julkaisuajankohta 21.10.2021 12.09
Tiedote
Kuvassa K9-panssarihaupitsi.

Maavoimille hankitaan lisää raskaita 155 mm:n panssarihaupitseja, joilla saavutetaan tykistölle parempaa liikkuvuutta, kantamaa ja suojaa. Panssarihaupitsien varusmieskoulutus laajenee vuoden 2022 aikana Karjalan prikaatiin.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen on hyväksynyt Puolustusvoimien hankintaesityksen kymmenen tela-alustaisen 155 mm:n panssarihaupitsin lisähankinnasta Etelä-Koreasta. 

Hankinta on jatkoa vuonna 2017 valtioiden välisenä kauppana Korean tasavallan toimielimeltä KOTRA:lta toteutetulle 48 panssarihaupitsin hankinnalle, johon sisältyi haupitsien ja niiden tarvikkeiden ja varaosien lisähankintamahdollisuus. Nyt hankittavien panssarihaupitsien ja niiden tarvikkeiden ja varaosien arvonlisäveroton hinta on 30 miljoonaa euroa ja se sisältyy puolustushallinnon suunniteltuun budjettikehykseen. 

- Tämä lisähankinta on osa pitkäjänteistä työtä tykistön suorituskyvyn kehittämiseksi. Hankituista panssarihaupitseista on saatu erinomaiset kokemukset niin asevelvollisten koulutuksessa kuin ammunnoissakin. Haupitsi soveltuu hyvin asevelvollisten koulutukseen ja käyttöön, toteaa tykistön tarkastaja eversti Pertti Holma.

Koulutusta kahdessa joukko-osastossa

Raskaita panssarihaupitseja on koulutettu varusmiehille Panssariprikaatissa. Panssarihaupitsien koulutus aloitetaan varusmiehille vuoden 2022 aikana myös Karjalan prikaatissa.

- K9-panssarihaupitsien vastaanotto, käyttöönotto ja koulutus on toteutettu Panssariprikaatissa hyvin ja ammattitaitoisesti. Karjalan prikaatissa on hyvät edellytykset koulutukselle muun muassa hyvien harjoitusmahdollisuuksien ja pitkän mekanisoitujen joukkojen kouluttamisen kokemuksen ansiosta. Koulutuksen laajentamisella toiseenkin joukko-osastoon turvataan uuden suorituskyvyn nopeaa käyttöönottoa ja kehitetään Maavoimien valmiutta, toteaa eversti Holma. 

Varusmieskoulutus toteutetaan nousujohteisesti alkaen kalustoon tutustumisesta ja ajokoulutuksesta ja jatkuen kunnossapito- ja huoltokoulutukseen ja huipentuen kovapanosammuntoihin. 

Puolustusministeriö tiedotti panssarihaupitsien lisähankinnasta 21.10.2021.

Maavoimien tiedote panssarihaupitsien hankinnasta 17.2.2017.

Lisätietoa 155 mm:n panssarihaupitsista Puolustusvoimien kalustokuvastosta.

´