Hyppää sisältöön

Mannerheim-ristin ritareiden muistomerkin kunnostus Parolannummella valmistui

Panssariprikaati
Julkaisuajankohta 11.12.2020 16.39
Tiedote
Panssariprikaatin johto sekä tukijat, jotka mahdollistivat Mannerheim-ristin ritarin muistomerkin kunnostuksen Parolannummella.
Panssariprikaatin johto sekä tukijoiden edustajat muistomerkin edustalla Parolannummella 11.12.2020

Panssariprikaatilla on tänään 11.12.20 ilo lausua lämpimät kiitokset joukolle yhteistyökumppaneita, jotka mahdollistivat Parolannummella sijaitsevan Mannerheim-ristin ritareiden muistomerkin kunnostamisen marraskuussa 2020.

Sodanaikaisen Panssaridivisioonan 60-vuotisjuhlien yhteydessä 28.6.2002  eli lähes parikymmentä vuotta sitten paljastettiin Parolannummella Mannerheim-ristin ritareita kunnioittava muistomerkki. Patsas on sotilaspoika Claes-Johan Grönvallin piirtämä ja suunnittelema. Muistomerkin pystytti Panssariprikaatin henkilökunta. Muistomerkin muotoilulla Grönvall on halunnut kertoa jälkipolville ritarien koko tarinan. Keskuskiven V-muoto symbolisoi sitä, että "he voittivat" ja toisin sanoen "me voitimme vapautemme".

Vuonna 1996 tehtiin aloite Tammisaaressa kahden Mannerheim-ristin ritarin muiston kunnioittamiseksi. Heille muistomerkki paljastettiin vuonna 2000. Samalla kuitenkin todettiin, että kaikille Mannerheim-ristin ritareille ei ollut yhteistä muistomerkkiä. Näin sai alkunsa Parolannummelle myöhemmin pystytetyn muistomerkin suunnittelu.

Mannerheim-ristin ritarit valitsivat vuonna 2001 Parolannummella Panssariprikaatin lippukenttää sivuavan Pyhän tien muistomerkin sijoituspaikaksi ja esittivät asian silloiselle prikaatin komentajalle eversti Timo Suutariselle. Suomalaiselta teollisuudelta pyydettiin ja saatiin tuolloin tukea noin 60000 euroa. Muistomerkin paljastustilaisuuden pääpuhuja oli silloinen Puolustusvoimain komentaja amiraali Juhani Kaskeala. Ritari Pentti Iisalo, suunnittelija Claes Grönvall ja Panssariprikaatin silloinen komentaja eversti Kyösti Halonen täydensivät - paikalla oli  varsin vaikutusvaltainen joukko.

Panssariprikaatin esikuntapäällikkö everstiluutnantti Janne Hakaniemi lausui Panssariprikaatin kiitokset myös Panssariprikaatin komentajan eversti Tero Ylitalon ja apulaiskomentaja eversti Kari Kaakisen puolesta muistomerkin kunnostuksen mahdollistaneelle joukolle:
- Haluan kiittää Prikaatin johdon puolesta sotakamreeri Teuvo Mahrbergia, sotilaspoikaa itsekin, nyt valmistuneen kunnostustyön alkuun saattamisesta ja käynnistämisestä. 
Haluan myös kiittää merkittävällä taloudellisella panoksella kunnostusta tukeneita toimijoita: Sakoa, Paloheimoa, YK-kiinteistöt Oy:tä sekä erityisesti käytännön työn tehnyttä Maa- ja Viherrakennus Rämö Oy:tä
- Mannerheim-ristin ritarien muisto on juuri nyt erityisesti mielissämme, kun viimeinen elossa ollut ritari Tuomas Gerdt poistui keskuudestamme 98-vuoden iässä 1.11.2020. Kiitos arvokkaasta panoksestanne!  

Joukko-osasto Muut tapahtumat Parolannummi, Hattula
´