Hyppää sisältöön

Merivoimat miinalaivalla ja kolmella ohjusveneellä ilmapuolustusharjoituksessa

Rannikkolaivasto
Julkaisuajankohta 20.5.2024 21.55
Tiedote
Ohjusvene kulkee merellä

Merivoimien taisteluosaston kokoonpano ilmapuolustusharjoituksessa on tänä vuonna poikkeuksellisen vahva. ADEX Mallet Strike 1/24 -harjoituksessa Merivoimien taisteluosastoon kuuluu johtoportaan lisäksi miinalaiva Hämeenmaa sekä Hamina-luokan ohjusveneet Hamina, Tornio ja Hanko.

Taisteluosasto kykenee kaikkien Merivoimien pääasejärjestelmien eli merimiinojen ja pintatorjuntaohjusten käyttöön. Näin taisteluosasto myös ADEX Mallet Strike harjoituksessa harjoittelee – toteuttamalla päätehtäviään vaativan ilmatoiminnan viitekehyksessä, osana yhteistä eri puolustushaarojen ilmatorjuntaa.

- Harjoituksen tarjoama runsas ja monimuotoinen maalitoiminta yhdistettynä neljän aluksen taisteluosastoon luo meille ainutlaatuiset harjoitusedellytykset, arvioi operaatioupseeri, kapteeniluutnantti Otto Kleimola.

Ammuntojen kovapanosvaiheessa osasto toteutti omasuoja-aseiden ammunnat, ilmatorjuntaohjus ITO04 osui maaliinsa Hangon ampumana ja kaikki laivatykistökaliiberit sekä MASS harhamaalinheitin oli myös toiminnassa.

Ampumavaiheen aikana saatiin siis toteutettua ammunnat kaikilla aluksen ilmapuolustukseen liittyvillä järjestelmillä onnistuneesti, summaa Kleimola.

Asteittain vaativuutta lisäten

Ilmaoperaatioiden torjuntavaiheen harjoittelu toteutetaan nousujohteisesti vaativuutta asteittain kasvattaen. Vaativaan ilmamaalitoimintaan liitetään alusten sukellusveneentorjuntatehtäviä, merimiinoittamista ja sen suojaamista sekä pintasodankäyntiä pintatorjuntaohjuksin.

Päivät alusten taistelukeskuksissa tulevat olemaan kiireisiä ja ihmisten omaksumiskyky monimaalitilanteissa on koetuksella. Erityisesti ensikertalaisille tämä harjoitus antaa hyvän mittatikun modernin merisodankäynnin vaativuudesta.

Alusten harjoituksen jälkeen suunnatessa takaisin Suomenlahdelle ja Saaristomerelle, koko henkilöstön osaaminen on jälleen montaa kertaa kovempi.

´