Hyppää sisältöön

Merivoimien taisteluosasto kehittää IPH:ssa valmiutta merelliseen ilmapuolustukseen

Ilmasotakoulu
Julkaisuajankohta 20.5.2022 14.33

Merivoimien Rannikkolaivaston taistelualuksista muodostettu laivastotaisteluosasto osallistuu valtakunnalliseen ilmapuolustusharjoitukseen Perämerellä yhdessä muiden puolustushaarojen kanssa.

Vahvan ilmapuolustuskyvyn omaava taisteluosasto koostuu peruskorjatuista Hamina-luokan ohjusveneistä ja johtoalus Hämeenmaalla toimivasta johtoportaasta. Kaikkien merioperaatioiden ja niihin kiinteästi liittyvän ilmapuolustuksen päämääränä on meren hallinta. Merioperaatioiden tulee mahdollistaa merenkäyttö omien tavoitteiden mukaisesti ja kiistää vastustajalta vapaa merenkäyttö sen päämäärien estämiseksi. 

Harjoittelemalla kehitetään ja ylläpidetään valmiutta 

Merioperaatioiden onnistuminen edellyttää johtamiskyvyn lisäksi tiedustelu-, valvonta ja maalinosoituskykyä, kaukovaikuttamista, täsmäaseiden ja miehittämättömien ilma-alusten käyttöä sekä kansallista ja monikansallista sotilas- ja siviiliviranomaisyhteistoimintakykyä. Taisteluosaston toiminta ilmauhkaa vastaan suojataan aktiivisella liikkeellä koko taistelutilaa hyödyntäen ja suorituskykyisillä omasuojajärjestelmillä.

Muiden puolustushaarojen suorituskyvyillä voidaan tukea merioperaatioiden kannalta keskeisiä toimintoja, suojata merivoimien taisteluosaston taistelua sekä täydentää tilannekuvaa ja maalinosoitusjärjestelyitä merialueilla.

Harjoituksessa kehitetään ja ylläpidetään valmiutta merelliseen ilmapuolustukseen koko Itämeren alueella ympäri vuoden ja kaikissa sääoloissa.

´