Hyppää sisältöön

Merivoimien taisteluosasto valmiina ilmaoperaatioiden torjuntavaiheeseen

Rannikkolaivasto
Julkaisuajankohta 22.5.2023 12.33
Tiedote

Merivoimat osallistuu tänäkin vuonna Rannikkolaivaston laivastotaisteluosastolla ADEX 1/23 -harjoitukseen (ent. Valtakunnallinen ilmapuolustusharjoitus). Taisteluosasto koostuu johtoportaasta, Hamina-luokan ohjusveneistä Hamina ja Pori sekä Hämeenmaa-luokan miinalaiva Uusimaasta.

Taisteluosasto edustaa kattavalla sensorivalikoimalla sekä ohjusaseilla Merivoimien ilmapuolustuksen kärkisuorituskykyjä. ADEX 1/23 -harjoituksessa Merivoimien taisteluosasto toteuttaa merioperaatiota haastavassa ja monipuolisessa uhkaympäristössä.

Merioperaatioiden tavoitteena on turvata merialueen käytettävyys omien operaatioiden toteuttamiseksi ja samalla kiistää vastustajalta merialueen vapaa käyttö.

Taisteluosaston operoinnissa korostuu kaikkien puolustushaarojen yhteinen eli JOINT-toiminta. Niin ilmapuolustuksen kuin merioperaatioiden tavoitteiden saavuttamiseksi on operaatiot rakennettava kerrostuneiseksi.

Eri puolustushaarojen suorituskykyjen yhteisellä käytöllä varmistetaan torjuntaketjun eheys aina tiedustelusta, valvonnasta ja maalinosoituksesta vaikutukseen.

Me emme taistele yksin

ADEX 1/23 -harjoitus tarjoaa puolustusvoimallisesti erinomaisen mahdollisuuden sovittaa yhteen ilmapuolustus ja merioperaatiot.  Näin muodostuu kokonaisuus, jonka ytimen voisi tiivistää sanomaan ”me emme taistele yksin”.

Meri-, ilma- ja maavoimien operointi yhdessä ADEX-harjoituksessa tuo arvokasta kokemusta sekä harjoituttaa ja kehittää ilmapuolustustaktiikkaa yksittäisestä sotilaasta aina taisteluosaston kokonaisoperointiin saakka. 

Harjoituksen ampumavaihe on päättynyt ja laivastotaisteluosasto on valmis tekemään osansa meren hallitsemiseksi, valtakunnan ilmatilan koskemattomuuden turvaamiseksi ja vastustajan ilmahyökkäysten torjumiseksi.

Taisteluosaston komentaja
Komentaja Jan Brunberg

´