Hyppää sisältöön

Monipuolisempaa kuin metsässä

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 11.3.2022 10.30
Tiedote
Varusmiehiä Pasi-miehistönkuljetusauton vieressä

Varusmieskomppaniat ovat paikallispuolustusharjoitusten tärkeä elementti. Tänään päättyvän Vaasa 22 -harjoituksen osallistujamäärästä varusmiehiä on noin puolet.

Yhteiskunnallisen häiriötilan ja poikkeusolojen simuloiminen tarjoaa varusmiehille tilaisuuden nähdä, kuinka moniviranomaisyhteistyö toimii ja millaisia erilaisia tehtäviä Puolustusvoimilla voi kriisitilanteissa olla. Paikallispuolustus avaa harjoitusjoukoille näköalan toimintaan rakennetussa ympäristössä, monitasoisten tilanteiden johtamiseen sekä kansalaisten kohtaamiseen.

varusmies keskustelemassa kansalaisen kanssa

Moniviranomaisyhteistyö tutuksi

Varusmiespalvelustaan suorittavat upseerikokelaat Enni Rautanen ja Juuso Eikkula ovat saaneet Vaasassa joukkueensa vastuulle mm. kohteen suojaamista ja komentajan suojueena toimimista. Porin prikaatin 3. jääkärikomppaniassa palvelevat varusmiesjohtajat sanovat tekemistä olevan nyt paljon enemmän kuin perinteisessä metsäharjoituksessa. Annetuissa tehtävissä on tullut tutuksi yhteistyö muun muassa poliisin, rajaviranomaisten ja Tullin kanssa.

- Harjoitustilanteet ovat täällä paljon realistisempia ja esimerkiksi kulunvalvonnassa olemme enemmän tekemisissä rauhantahtoisten siviilien kanssa, sanoo joukkueenjohtajana toimiva Eikkula.

Upseerikokelaat Juuso Eikkula ja Enni Rautanen

Yhteiskunnallisen häiriötilan ja poikkeusolojen simuloiminen tarjoaa varusmiehille tilaisuuden nähdä, kuinka moniviranomaisyhteistyö toimii ja millaisia erilaisia tehtäviä puolustusvoimilla voi kriisitilanteissa olla.

Sosiaalinen media nousee kaupunkiympäristössä normaalia enemmän esille. Pitkissä metsäharjoituksissa kenttä on usein heikko ja puhelimien akut loppuvat aina jossain vaiheessa. Kaupunkiympäristössä kännykät pysyvät virrassa ja varusmiesten houkutus jakaa stooreja somessa kasvaa. 

- Täällä joutuu miettimään enemmän sitä, mitä perheelleen kertoo. En usko, että oikeassa tilanteessa kukaan lähtisi tärkeitä tietoja jakamaan, toteaa joukkueen varajohtaja Rautanen.

Varuskunnissa koittaa arki

Harjoitusten jälkeen on edessä paluu varuskuntiin, joissa siirrytään vähitellen myös pandemian jälkeiseen aikaan. Evätyt iltalomat, altistuskaranteenit sekä koulutus- ja vapaajaksottelut ovat tulleet nykyiselle saapumiserälle liiankin tutuiksi.

Myös Porin prikaatissa otetaan käyttöön exit-suunnitelma rajoitusten purkamiseksi. Kesällä aloittaville alokkaille on näillä näkymin jo luvassa perinteistä palvelusaikaa ilman jatkuvia erikoisjärjestelyitä.

Artikkelin tuotti paikallispataljoonan tiedotusryhmä

Porin prikaatin johtama Vaasa 22 -paikallispuolustusharjoitus päättyy perjantaina 11. maaliskuuta. Kuvia ja tarinoita harjoituksesta voit löytää sosiaalisessa mediassa asiatunnisteilla: #vaasa22, #vasa22, #porpr, #paikallispuolustajat, #paikallisturvallisuus, #reservinura. 
 

´