Hyppää sisältöön

Naisten vapaaehtoisen asepalveluksen valintatilaisuudet

Karjalan prikaatiMaavoimat
Julkaisuajankohta 26.4.2021 13.01
Tiedote
Varusmies ojentaa naisalokkaalle reppuun tarvikkeita.

Kaakkois-Suomen ja Etelä-Savon aluetoimistot järjestivät naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeneille henkilöille valintatilaisuudet etätoteutuksella huhtikuussa.

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus houkutteli kaikkien aikojen suurimman määrän hakijoita, kun 1 675 naista haki vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Kaakkois-Suomen aluetoimiston kautta naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen on hakenut tänä vuonna 98 hakijaa ja Etelä-Savon aluetoimiston kautta 33 hakijaa. Jatkossa palvelukseen hakeutuminen helpottuu sähköisen haun myötä.

Iris Kölhi on yksi Kaakkois-Suomen aluetoimiston kautta naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeneista. – Päätin hakea asepalvelukseen, sillä palveluksen kautta saadut tiimi- ja sotilastaidot kiinnostavat. Uskon, että palvelus on vaativaa, mutta siellä opittavat taidot auttavat tulevaisuudessa esimerkiksi työelämässä, Kölhi kertoo. Kölhi pääsee aloittamaan palveluksena tulevana kesänä Pohjois-Karjalan rajalla, toiveena on päästä tiedustelulinjalla. – Tutkin eri vaihtoehtoja ja tiedustelulinja vaikuttaa kuvausten perusteella omalta jutulta. Se on ehkä vähän erilainen kuin muut linjat ja siellä pitää pärjätä omin avuin, Kölhi kuvailee.

punatukkainen nainen hymyilee, taustalla seinällä viulu
Iris Kölhi aloittaa palveluksensa Pohjois-Karjalan rajalla 2/21

Valintatilaisuudessa annetaan tietoa varusmiespalveluksesta, hakijoiden terveydentila tarkistetaan ja heidät haastatellaan. Kaakkois-Suomen aluetoimistolta kerrotaan, että osa hakemuksista käsitellään ilman yhteydenottoa hakijaan. – Soitimme hakijalle vain, jos hänen toiveensa saapumiserästä tai palveluspaikasta eivät olleet mahdollisia toteuttaa, majuri Tomi Nyman selventää. Valintatilaisuudessa hakijan on mahdollista esittää koulutusta ja palvelusta koskevat toiveensa. Saara Vänttinen sai majuri Nymanilta puhelun, vaikka oma ensisijainen toive ei toteutunutkaan on Vänttinen silti tyytyväinen tulevan palveluksen paikasta ja ajankohdasta. – Aloitan palveluksen heinäkuussa 2022 Karjalan prikaatissa. Vielä en tiedä millä linjalla haluaisin ensisijaisesti palveluksen suorittaa, mutta jotain, jossa pääsee enemmän tekemään ja metsään rymistelemään, Vänttinen sanoo. – Olen aina halunnut inttiin ja todennut veljillekin, että aion tulla korkeampana pois kuin he. Sotilasurakin on käynyt mielessä.

tummiin pukeutunut nainen nojaa puuhun ja puhuu radiopuhelimeen, taustalla metsää.
Saara Vänttinen ei vielä tiedä millä linjalla haluaisi palveluksensa suorittaa.

Etelä-Savon aluetoimistolta haluttiin soittaa jokaiselle hakijalle. – Halusimme haastatella hakijoita ja varmistaa, että hakemukseen kirjatut toiveet palveluspaikasta ja saapumiserästä eivät olleet muuttuneet. Osa hakemuksista, kun on lähetetty meille jo miltein puoli vuotta sitten, kapteeni Heikki Nousiainen kertoo. Molemmat aluetoimistot kertovat, että suosituin saapumiserä olisi ollut saapumiserä 2/2021, mutta siihen paikkoja oli enää vähän jäljellä. Pääosa hakijoista määrättiin palvelukseen vuoden 2022-2023 saapumiseriin. Mikäli haaveissa on suorittaa asepalvelus heti omien opintojen jälkeen, niin hakemus kannattaa jättää käsiteltäväksi jo sinä vuonna kun täyttää 18 vuotta ja hakeutuminen palvelukseen on mahdollista.

Sotilaspukuinen mies puhuu puhelimeen ja katsoo kameraa kohti. Taustalla kartta ja pöydällä papereita.
Majuri Tomi Nyman soitti Kaakkois-Suomen aluetoimiston naisten vapaaehtoisen asepalvelukseen hakeneille.

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus on vakiinnuttanut asemansa. Viime vuonna tuli kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun laki naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta hyväksyttiin. Etelä-Savon aluetoimiston kautta naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakenut Veera Pulkka on saanut muun muassa lukion opettajaltaan kannustusta hakeutua asepalvelukseen. Opettajaa itseään oli vuonna 1995 jäänyt harmittamaan, kun ei ollut hakeutunut palvelukseen. – Armeija on kokemus, jonka saa vain kerran elämässä ja varmasti myös hyviä muistoja, Pulkka pohtii. – Jos joudumme joskus sotaan, haluan olla tekemässä oman osani isänmaan puolesta.

Vaaleahiuksinen nainen katsoo kameraa ja hymyilee.
Veera Pulkka on saanut mm. lukion opettajaltaan kannustusta hakeutua asepalvelukseen

Puolustusvoimat on kouluttanut vuosien varrella jo yli 10 000 naista reserviin. Tällä hetkellä vajaa tuhat naista suorittaa varusmiespalveluksen vuosittain. Puolustusvoimat tarjoaa jokaiselle koulutukseen valitulle naiselle nousujohteisen koulutuksen, joka on täynnä elämyksiä. Koulutuksesta saavutetusta osaamisesta on hyötyä myös palveluksen jälkeen esimerkiksi siviiliopinnoissa ja työelämässä. Naissotilaat televisiosarja on myös kannustanut hakeutumaan palvelukseen ja herättänyt kipinän mahdollisesta palvelustehtävästä. – Katsoin Naissotilaat 3. sarjaa ja oli mielenkiintoista nähdä mitä tehtävät muun muassa sisältävät, esimerkiksi rakennusteen haltuunotto oli näyttävää toimintaa. Olin jo aikaisemmin lukenut eri tehtävistä ja sotilaspoliisin palvelustehtävä herätti kipinän, naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakenut Salo kertoo. Aktiivisena liikkujana Salo odottaa armeija-ajalta paljon urheilua ja itsensä haastamisen mahdollisuuksia. – Palveluksessa pääsee varmasti omille epämukavuusalueille ja kokemaan uusia asioita, Salo päättää.

Vaaleahiuksinen nainen katsoo kameraa ja hymyilee.
Aktiivisena liikkujana Salo odottaa armeija-ajalta itsensä haastamisen mahdollisuuksia.

Sähköinen haku avautuu huhtikuussa - tavoitteena helpottaa ja lisätä hakeutumista

Kynnys hakeutua naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen madaltuu, kun sähköinen haku otettiin käyttöön viikolla 16. Uudistuksen tavoitteena on helpottaa hakeutumista ja kasvattaa hakijamäärää naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Sähköinen hakumahdollisuus on kasvattanut hakemusten määrää Puolustusvoimien muihin tehtäviin.  Uudistus sujuvoittaa myös hakuun liittyvää asiointia, sillä asiointipalvelu opastaa hakemuksen täytössä, eikä paperisia hakemuslomakkeita enää tarvita. Hakulomakkeen voi lähettää viikosta 16 alkaen Puolustusvoimien asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.puolustusvoimat.fi/

Asiointipalveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.

Lue lisää naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta täältä!

Aluetoimisto tai muu palvelupiste Etelä-Savon aluetoimisto Joukko-osasto Kaakkois-Suomen aluetoimisto
´