Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Maavoimat

Omia taitoja ylläpitämässä, yhteishenkeä lisäämässä

Maavoimat 27.11.2019 21.41
Uutinen

Kertausharjoitukset ovat reserviläisille mahdollisuus ylläpitää aiemmin opittuja tietoja ja taitoja.

Tätä mieltä on myös Helsingistä Kaakko 19 -harjoitukseen saapunut Juha Kangas.

- Tulin tänne paitsi kutsuttuna, myös siksi, että koen tämän erittäin mielekkäänä. Vanhojen taitojen kertaamisen lisäksi harjoituksissa oppii aina myös jotakin uutta ja saa päivitettyä omaa osaamistaan ajantasaisella tiedolla, hän kertoo.

Kaakko 19 -harjoituksessa palvelee 3200 reserviläistä. Kangas on yksi perustamisorganisaation reserviläisistä.

- Tehtävänäni on huolehtia siitä, että saadaan muodostettuja joukkoja harjoitukseen. Olen toiminut samassa tehtävässä myös pari kertaa aiemmin, kun olemme harjoitelleet pääsotaharjoitusta varten.

Reserviläiset Kangas ja Hylli Kaakko19 -harjoituksessa.Vekaranjärvi on Juha Kankaalle entuudestaan tuttu paikka. Hän on ollut Karjalan prikaatissa aiemminkin ja palaa mielellään takaisin aina tilaisuuden tullen.

- Tämä on mukavan monipuolinen paikka. Pienempiin joukko-osastoihin verrattuna täällä on monta eri aselajia ja toimintatapaa.

Kaiken kaikkiaan Kaakko 19 on alkanut helsinkiläisen mielestä juuri niin kuin hän odottikin. Mukana on myös moni entuudestaan tuttu kertauskaveri.

- Meille on jo muodostunut harjoituksiin oma kaveriporukka, joita on aina mukava tavata, Kangas hymyilee.

Kertausharjoitukset tärkeitä kehittymiskenttiä

Reservin yliluutnantti, siviilissä lakimiestehtävissä työskentelevä Marko Hylli on hänkin tullut kertausharjoitukseen Helsingistä, mutta varusmiespalveluksensa hän on aikanaan suorittanut Lappeenrannassa. Hylli toimii harjoituksessa liikekannallepanoupseerina.

- Liikekannallepanoupseerien tehtävä on käytännössä sitä, että otamme vastaan harjoitukseen saapuvat reserviläiset ja varustamme heistä perustettavan reserviläisjoukon.

Hylli näkee kertausharjoitukset tärkeänä kehittymiskenttänä.

- Vaikka harjoittelemassa ollaankin ensisijaisesti isänmaan puolesta, palvelevat harjoitukset samalla myös yksilöitä. Sen lisäksi, että harjoituksissa kerrataan omaa osaamista ja opitaan yleisesti maanpuolustuksesta, myös muut taidot kehittyvät.

- Itse esimerkiksi koen hyötyväni kertausharjoitusten tuomasta organisointitaidosta myös siviilissä. Lisäksi on mukava nähdä, miten järjestelmät ja systeemit kehittyvät. Toki ei saa myöskään unohtaa kertaamisen merkitystä yhteishengelle.

Hyllillä on takanaan jo useita kertausharjoituksia, ja harjoitusvuorokausiakin on kertynyt kymmeniä. Kertaamisen motiiviksi hän kertoo halunsa oppia sodanaikaisen roolinsa mahdollisimman hyvin.

- Minulle se tarkoittaa sitä, että joukot on pystyttävä perustamaan mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti.