Hyppää sisältöön

Onnettomuusharjoituksen pelastustoimintaa viranomaisten yhteistyöllä

Karjalan prikaatiUtin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 6.3.2019 13.55
Tiedote
Sotilas makaa maassa ja palomies ja toinen sotilas ovat hänen vierellään kyykyssä. Taustalla helikopteri.
Kymi 119 -harjoituksen ilmailuonnettomuusharjoitus.

Kymi 119 -paikallispuolustusharjoitus näkyi Utin Haukkasuolla tiistaina. Kuvitellussa tilanteessa NH90-kuljetushelikopteri törmäsi maahan ja käynnisti pelastusoperaation.

Puolustusvoimien NH90-kuljetushelikopteri on tehnyt pakkolaskun vaikeakulkuiseen maastoon Haukkasuolle lähelle Utin lentokenttää. Koneessa on ollut kolme lentäjää ja 14 matkustajaa, eikä heidän voinnistaan ole tietoa.

Tällainen on kuviteltu tilanne, kun viranomaiset treenaavat yhdessä pelastustoimintaa maanantaiaamuna Kymi 119 -harjoituksessa. Kymenlaakson pelastuslaitoksen vs. palomestari Ilpo Kopra seuraa tilannetta tapahtumapaikalla.

– Ensimmäisten pelastusajoneuvojen pitäisi tulla ihan näillä hetkillä. Harjoittelemme paljon erilaisia pelastustehtäviä, mutta teemme harvoin näin suuria yhteisharjoituksia, hän sanoo.

Paikalle saapuu Utin jääkärirykmentin pelastustoimen kulkuneuvo. Pian perässä seuraa pelastuslaitoksen moottorikelkkoja, mönkijöitä ja useita muita yksiköitä.

Palomiehet valmistautuvat nostamaan paareilla makaavaa sotilasta. Taustalla helikopteri.

– Kaikilla viranomaisilla on vähän omat toimintatapansa. Pelastustehtävien lisäksi esimerkiksi viestiyhteyksiä on hyvä harjoitella, Kopra sanoo ja taputtaa taskujaan, joissa on kaikkiaan neljä erilaista puhelinta.

Kuvitellulla pakkolaskupaikalla Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin ensihoitajaopiskelijat näyttelevät potilaita. Koko 25-henkinen ryhmä osallistuu harjoitukseen jollain tavalla.

– Meidät on jaettu erilaisiin kiireellisyysluokkiin. Minä olen punainen, eli kaikkein kiireellisimmin hoitoa vaativa. Kylkiluita on murtunut, ja ne ovat puhkaisseet keuhkot. Alun perin minun piti olla myös tajuton, mutta tajuttomia oli jo riittävästi, Ville Nurmi sanoo.

Ensihoitajat työntävät paareilla makaavaa henkilöä ambulanssiin.

Utin jääkärirykmentin pelastusupseerin yliluutnantti Antti Turusen mukaan harjoiteltu tilanne on erityisen vaativa, koska loukkaantuneita on paljon ja vaikeassa maastossa liikkumiseen tarvitaan moottorikelkkoja ja muita erikoiskulkuneuvoja.

– Lisäksi pelastajien täytyy ottaa huomioon komposiittipöly, jota olisi törmäyksessä irronnut helikopterista, hän sanoo.

Samassa taivaalta alkaa kuulua helikopterin ääntä.

– Tätä toimintaa jatkuu koko viikon.

Helikopteri laskeutumassa tai nousemassa

Helikopterionnettomuusharjoitukseen osallistuivat:
Kymenlaakson pelastuslaitos, Utin jääkärirykmentti, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote, Finavia ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk.

´