Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Maavoimat

Paikallispuolustusharjoituksessa vahvuutena viranomaisten yhteistyö ja paikallistuntemus

Kainuun prikaati 9.9.2020 21.56
Poliisiauto ja Puolustusvoimien panssariajoneuvo vierekkäin valvomassa sisääntuloliikennettä. Panssariajoneuvo on merkitty poliisin tunnuksin.

Savo-Karjala 220 -paikallispuolustusharjoituksessa yksi keskeisimmistä ulottuvuuksista on Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten välinen yhteistyö.

Harjoituksen operoinnin edetessä ja erilaisten häiriötilanteiden ilmentyessä myös viranomaisten väliset virka-aputehtävät lisääntyvät.

Esimerkiksi tiistaina 8.9.2020 harjoitukseen kytkeytynyt tilanne Joensuun lentoaseman suunnalla laajeni eri viranomaisten yhteisoperaatioksi. Tämä on tyypillinen tilanne harjoituksissa. Pohjois-Karjalassa viranomaisten yhteistyö ja yhteinen harjoittelu onkin jo muodostunut säännölliseksi toiminnaksi.

 
 

Maakunnan viranomaiset harjoittelevat välillä laajemmin ja välillä suppeammin case-harjoituksin. Myös alueen kunnat ovat aktiivisesti harjoituksissa mukana. Yhteistyötä tehdään säännöllisesti myös harjoitusten ulkopuolella - normaaleissa virkatehtävissä. Niin ikään viranomaisten viestintä on mukana yhteisessä harjoittelussa.

Yhteistyöllä on muitakin ulottuvuuksia. Kun yhdessä harjoitellaan säännöllisesti, osaaminen ja yhteistoiminta kehittyvät mutta myös ihmiset tulevat tutuiksi. Kynnys yhteistyöhön madaltuu ja toisten toiminta tulee entistä tutummaksi. Tositilanteenkin tullen on koko lailla helpompaa reagoida sekä toimia yhdessä menestyksekkäästi ja tehokkaasti, ihmisten tuntiessa toinen toisensa. Samalla ihmisten ja sitä kautta eri viranomaisten välinen luottamus syvenee.

 
 

Kun tähän lisätään paikallistuntemus - kohteiden ja niiden ympäristön, maaston tai vaikkapa esimerkkinä tieto meneillään olevista tietöistä - Pohjois-Karjalan viranomaiset ovat hyvässä iskussa ja tilanteen tasalla.

 

- Paikallispuolustusharjoitus Savo-Karjala 220:n reserviläistiedottajat-