Hyppää sisältöön

Paikallispuolustusharjoitus KAJAANI17 kehittää moniviranomaisyhteistyötä Kainuun alueella

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 29.8.2017 7.49
Tiedote

Viranomaiset harjoittelevat yhteistoimintaa siviiliympäristössä Kainuussa 4.-8.9.2017.

Harjoituksen tavoitteena on harjoituttaa puolustusvoimia, muita viranomaisia ja yhteistoimintaosapuolia omissa ja yhteisissä moniviranomaistehtävissä häiriötilanteissa siviiliympäristössä. Erityyppisissä harjoitustilanteissa testataan käytännön johtamistoimintaa sekä yhteistyötä eri viranomaisten kesken.

Perustettavien sotilasjoukkojen päätehtävä on paikallispuolustustuksen harjoittelu. Puolustusvoimien päämääränä on parantaa reserviläisten ja varusmiesten sekä henkilökunnan osaamista paikallispataljoonan tehtävissä sekä parantaa ja osoittaa paikallispuolustusjoukkojen valmiutta.

Kainuun prikaatin johtamaan KAJAANI17-harjoitukseen osallistuu joukkoja Kainuun prikaatista, Jääkäriprikaatista, Lapin lennostosta ja Kainuun rajavartiostosta. Lisäksi harjoitukseen osallistuu henkilöstöä Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta, Kajaanin kaupungista, Kainuun pelastuslaitoksesta, Tullista, Kainuun Sotesta/Kainuun Liitosta, Oulun poliisilaitoksesta, Oulun hälytyskeskuksesta sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun ELY-keskuksista. Harjoitukseen osallistuu kaikkiaan noin 1200 sotilasta ja noin 200 henkilöä muista organisaatioista.

Harjoituskohteita ovat muun muassa Fingrid, UPM, VR, Finavia, HVK/Neste, Loiste ja Kainuun Voima Oy.

Harjoituksessa on mukana reserviläisiä Kainuun maakuntakomppaniasta sekä varusmiehiä Kainuun prikaatista ja Jääkäriprikaatista.

Harjoituksen johtaa Kainuun prikaatin esikuntapäällikkö, eversti Rainer Peltoniemi.

Harjoitukseen liittyy samaan aikaan toteutettava Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johtama MUUTTO17-harjoitus.

KAJAANI17-harjoitus on osa maavoimissa samanaikaisesti toteutettavia KYMI17- ja SATAKUNTA17-paikallispuolustusharjoituksia Etelä-Suomessa. Harjoitusta voi seurata maavoimien sosiaalisen median kanavilla Facebook ja Twitter hashtagilla #kajaani17.

 

Harjoitus näkyy erityisesti Kajaanissa

KAJAANI17-harjoitus tulee näkymään erityisesti tiistain ja torstain välisenä aikana Kajaanissa Kuluntalahdessa, Renforsin rannassa, Palokankaalla, lentoasemalla, ratapihalla, kaupungintalolla, Lehtikankaan koululla ja kauppatorilla sekä Vuosangassa ja Kuhmon ja Kuusamon rajakuntien alueella. Puolustusvoimista harjoituksessa on mukana noin 200 ajoneuvoa. Lisäksi katukuvassa näkyy jalan liikkuvia sotilasosastoja ja viranomaisajoneuvoja normaalia enemmän.

Harjoitukseen liittyvää lentotoimintaa maavoimien NH90-kuljetushelikopterilla on Kajaani-Oulu-Vuosanka-alueella, erityisesti Kajaanissa harjoituksen jokaisena päivänä.

Normaalista poikkeavaa melua ja savua aiheutuu keskiviikkoaamuna kaupungin keskustassa noin kello 9.30 harjoitukseen liittyvästä maalitoiminnasta. Torin ympäristön ajoneuvoliikenne Kauppakadulla ja Urho Kekkosen kadulla sekä paikoitus kauppatorilla estetään keskiviikkoaamuna noin kello 9-12. Kevyen liikenteen väylät edellä mainituilla kaduilla sekä rantareitillä ovat käytettävissä.

Harjoituksen aikana päivystää numero 0299 451 964 mahdollisia kansalaisten yhteydenottoja varten.

´