Hyppää sisältöön

Paikkatietoala tukee taisteluiden suunnittelua harjoituksessa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 30.5.2021 21.24
Uutinen
kuva jossa henkilöt katsovat karttaa. henkilöt näkyvät takaapäin

Maavoimien paikkatietoala tukee Northern Forest 21 -harjoituksessa joukkojen operatiivista toimintaa paikka- ja olosuhdetiedoilla.

Northern Forest 21 -harjoituksen taisteluvaiheessa joukkojen lisäksi harjoittelevat myös esikunnat ja eri erityisalojen asiantuntijat. Maavoimien paikkatietoala tukee tulevien taisteluiden suunnittelua tuottamalla maastoon, vuodenaikaan ja olosuhteisiin liittyvää reaaliaikaista tietoa ja analyysiä.

Analyyseillä on vaikutusta operaatioita suunniteltaessa ja niistä päätettäessä. Paikkatiedon ammattilaisilla on käytössä sellaista dataa, mitä muilla ei ole. Asiantuntijoilta löytyy tietoa esimerkiksi maaperästä: Missä maa kantaa? Missä se ei kanna? Mikä on paras kulkureitti raskaalle kalustolle? Näillä tiedoilla voidaan arvioida omien joukkojen toimintamahdollisuuksia ja samalla myös vastustajan. 

Analyyseillä voidaan nostaa esiin yksityiskohtaisempia tietoja kuin tavallisissa kartoissa. Sotilailla on maastossa käytössä kartta mittasuhteella 1:50 000. Tämä kartta ei välttämättä kerro kaikkea, mitä todellisessa maastossa on.

Paikkatietoja analysoidaan tietojärjestelmiä ja ohjelmistoja hyödyntäen. Lopputuloksena pystytään antamaan hyvin tarkkaa tietoa vaikkapa alueen kulkukelpoisuudesta. Tätä eivät normaalit kartat kerro. Analyysin avulla voidaan saada selville vaikkapa rinteen korkeus ja sen kaltevuudet. Näin voidaan määrittää, voiko esimerkiksi panssarivaunu kulkea rinteen yli.

NF21-harjoituksessa on mukana paikka- ja olosuhdetiedon reserviläisiä. Reserviläiset ovat siviilielämässään paikkatieto-alan ammattilaisia, joiden taitoja ja moninaista osaamistaustaa hyödynnetään poikkeusolojen tehtävässä. Alan taitoja voi omaksua opiskeluissa tai esimerkiksi harrastuksen kautta. Paikkatietoa opetetaan siviilimaailmassa eri koulutustasoilla ja -aloilla. Hyötyä tehtävissä on maantieteen, luonnontieteiden tai maanmittausalan opinnoista.

´