Hyppää sisältöön

Pioneeriaselajin kokeiluharjoitus täytti jälleen tarkoituksensa

IlmavoimatKainuun prikaatiKarjalan prikaatiMaasotakouluMaavoimatMaavoimien esikuntaPanssariprikaatiPorin prikaati
Julkaisuajankohta 2.9.2022 10.24
Tiedote
Sotilas metsätiellä, miinaharava käsissään haravoi maata tielle kaadettujen puiden luota

Parola 22 -harjoitus osoitti palkatusta henkilöstöstä ja varusmiehistä koostuvien valmiusjoukkojen toimivuuden.

Vaikka koulutuksen tässä vaiheessa toki vielä kehitettävääkin löytyy, korkeasti motivoituneet, hyvin koulutetut ja hyvin varustetut pioneerijoukkueet, niin Kainuusta kuin Satakunnasta täyttivät nopeassa tilannekehityksessä toteutetut suluttamis- ja raivaamistehtävät asetetuissa aikamääreissä. Pitkät siirtymiset ja tuntemattomampi maasto eivät vaikuttanut tehtävien toteutukseen.

metsätiellä traktori, jonka peräkärryssä miinapora. Miinapora poraa tietä ja traktorin edessä varusmies näyttää peukkua kuljettajalle. Valmiusjoukkueet pääsivät kokeilemaan myös vähemmän harjoitettuja elementtejä. Taistelijoiden vakavat ilmeet kirkastuivat vahvarunkoisten puiden kaatuessa puumurrosteiksi osaksi miinoitetta. Miinoista, murrosteista ja kaivannoista koostuvat miinoitteet ovat todellinen haaste modernillekin vastustajalle.

Kansainväliset vieraat pystyivät vakuuttumaan maamme suluttamisen suorituskyvystä, mutta myös poikkeuksellisen vahvasta yhteistyöstä viranomaisten ja siviiliyritysten kanssa. Urakoitsijan lähes umpimetsään vuorokaudessa rakentama kestävä pyöräajoneuvoura sekä palkkisilta eivät jättänyt katsojia kylmiksi vaan vakuutti siitä, että tehtävissä kannattaa tilanteen sen mahdollistaessa käyttää aina parasta osaamista.

Lisäksi harjoituksessa toteutettu laaja kokeilutoiminta luo perusteet Maavoimien ja ennen kaikkea pioneeritoiminnan pitkäjänteiselle materiaalien ja taktiikan kehittämiselle sekä puolustuskyvyn parantamiselle.

Pioneeritarkastaja,
eversti Jukka Aihtia


Siltapanssarivaunu ylittämässä palkkisiltaa, taustalla metsää ja huomiovaatteissa olevia ihmisiä

Harjoitukset ja ammunnat Parolannummi, Hattula Pioneeri
´