Hyppää sisältöön

Pioneerikadetti Peppiina Kajanne opiskelee maastossa ja myös etänä

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 11.5.2020 14.00
Tiedote
Peppiina Kajanne maastoharjoituksessa muiden pioneerikadettien kanssa.

Kadetti Peppiina Kajanne viimeistelee parhaillaan opintojaan Maasotakoulussa. Hän valmistuu elokuussa 2020 sotatieteiden kandidaatiksi. Opintoihin kuuluu teoriaa ja maastoharjoituksia, ja nyt koronatilanteen takia myös etäopintoja. Miten Kajanne päätyi opiskelemaan ammattiupseeriksi ja miten opinnot ovat sujuneet? Lue lisää artikkelista:

Pioneerikadetti Peppiina Kajanne valmistuu syksyllä 2020 ammattiupseeriksi eli sotatieteiden kandidaatiksi. Hän suorittaa parhaillaan viimeisiä opintojaan Maasotakoulun Pioneerikoulussa Lappeenrannassa. Keväällä 2020 ohjelmassa oli muun muassa johtamisharjoitus Vekaranjärven maastossa.

- Johdimme pioneerien valmiusyksikköä, eli harjoittelimme pioneerijoukkueen johtamista, kadetti Kajanne sanoo.

Se tarkoittaa käytännössä muun muassa perustaistelumenetelmiä, raivaamista ja suluttamista. Kajanteen alaisuudessa oli harjoituksessa varusmiehiä.

- Me kadetit hyppäsimme johtajan puikkoihin. Mukavaa on ollut ryhmänjohtajana ja joukkueenjohtajana. Meillä on fiksuja varusmiehiä.

Pioneerikadrti huomio maastossa.

Maaliskuussa alkaneet poikkeusolot Covid 19- eli koronavirus-pandemian vuoksi vaikuttivat Kajanteen opintoihin, mutta valmistuminen elokuussa ei viivästy. Osa opinnoista pitää suorittaa etänä.

- Korona ei ole aiheuttanut suuria muutoksia. Opiskelua jatkettiin opetusohjelman mukaisesti, mutta poikkeusolojen alkuvaiheessa kolme viikkoa, eli pioneerikomppanian toiminta ja johtaminen puolustustaistelussa -opintojaksoa, toteutettiin etäopiskeluna. Kevät opiskellaan osa etänä ja osa lähiopetuksena parin viikon jaksoina, Kajanne kertoo.

Peppiina Kajanne maastoharjoituksessa muiden pioneerikadettien kanssa.

Käytännössä etäopinnot tarkoittavat sitä, että kadetti opiskelee kotonaan: lukee ja opiskelee ensin annetun aiheen. Sitten hän tekee tehtäviä. Asioita hoidetaan sähköpostin välityksellä.

- Olen ollut kotona Mikkelissä ja toteuttanut opiskelut kotisohvalla. Opintojen ohessa jää aikaa myös urheilla omatoimisesti. Erityisesti nyt, kun salit ovat kiinni, ehtii juosta paljon, hän kertoo.

Jo nuorena halusi armeijaan

- Jo yläasteikäisenä sanoin, että jos sopiva hetki tulee, niin menen armeijaan. Kävin lukion ja opiskelin lastenohjaajaksi. Armeijassa olin 22-vuotiaana vuonna 2016, Kajanne kertoo.

- Näitä arvoja olen kunnioittanut yläasteelta asti, ja myös naisena vapaaehtoisesti halusin lähteä mukaan Suomen sotilaalliseen puolustamiseen. On positiivista, että moni nainen on lähtenyt vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Mutta en näe tasa-arvokysymyksenä, että myös naisten olisi pakko mennä armeijaan.

Pioneerikadetteja tiellä maastoharjoituksessa.

Ammattisotilaan uraa hän alkoi harkita armeijassa.

- Ajatus kypsyi varusmiesaikana. Olin ensin ajatellut sotilaspoliisi-linjaa, mutta varusmiespalvelusaikana ajatukset muuttuivat ja päätin hakea johtajakoulutukseen Reserviupseerikouluun (RUK). Sen aikana päätin hakea kadettikouluun (Maanpuolustuskorkeakouluun). Kotiuduin Haminasta, pääsin töihin sopimussotilaaksi pariksi kuukaudeksi Porin prikaatiin Niinisaloon.

Kajanne haki upseeriksi ja aloitti sotatieteiden kandidaatin opinnot Maanpuolustuskorkeakoulussa (MPKK:ssa) syksyllä 2017.

Pioneeri oli oma valinta

Kajanne on saanut opinnoissaan niin hyviä arvosanoja, että sai valita aselajinsa vapaasti. Hänestä tuli pioneeri.

- Oman keskiarvoni perusteella toisen opiskeluvuoden jouluna sain valita juuri sen aselajin, jonka halusin.

- Pioneeriaselajin valitsin, koska halusin uutta haastetta. Pioneeri voi olla naiselle fyysistä, raskasta ja vaativaa, mutta sain voimaa siitä, että epäiltiin omaa jaksamista.

Pioneerikadetteja ja muita joukkoja harjoituksessa.

Erityisesti raivaaminen on lähinnä Kajanteen sydäntä, koska se on haastavaa ja monipuolista.

- Raivaamisessa joutuu keskittymään.

Muita aselajeja ovat muun muassa jalkaväki, panssari, tykistö ja viesti.

Kaunis upseeri ennakkoluulojen keskellä

Peppiina Kajanne on näkynyt julkisuudessa, koska hän on tehnyt mallin ja promoottorin töitä. Onpa hän voittanut kauneuskilpailunkin.

-Aloitin mallin työt ja hain vuonna 2013 ensimmäistä kertaa missikisoihin mukaan.

"Heti lukion jälkeen ajattelin, että tekisin mallin ja promoottorin työstä uran."

Kajanne osallistui moniin missikisoihin. Viimeinen kauneuskisa, johon hän osallistui, oli vuonna 2019. Voitto tuli ja hänet nimettiin vuoden 2019 Festivaalimissiksi.

- Se on viimeisin ja jää viimeiseksi. Halusin vielä kerran mennä tavoittelemaan voittoa näin vanhemmalla iällä, ja voitto tuli.

Tuolloin hän oli 25-vuotias ja opiskeli jo Maanpuolustuskorkeakoulussa.

- Juorulehdet halusivat mehustella sillä, että upseeri voitti missikisat. Joskus mallin töitä ja missikisoja pidetään itsensä paljasteluna. Malleja ja missejä saatetaan pitää tyhminä ja pinnallisina, vaikka se ei ole todellakaan helppoa työtä. Harmittaa, jos se nähdään sellaisena. Tuon työn kautta olen oppinut sosiaalisuutta, tutustunut uusiin ihmisiin ja oppinut arvostamaan ihmisiä.

Pioneerikadetti Kajanne on työskennellyt myös mallina.

Kajannetta harmittaa, kun netti on pullollaan kuvia hänestä yksipuolisesti missinä tai alusvaatemallin töissä, vaikka hän on tehnyt mallin ja promoottorin hommia monipuolisesti muutenkin.

- Eniten olen tehnyt töitä promoottorina eli myynyt messuilla eri tuotteita. Olen ollut alusvaatemallin lisäksi myös lavalla, kasvomallina ja vaatemallina.

- Kuvia on netissä, enkä niitä pois saa. Niiden perusteella monet tekevät minusta ennakko-oletuksia, joiden murtaminen vie paljon aikaa ja energiaa.

Hän on kenties joutunut vaativampiin tilanteisiin ja näyttämään enemmän, kuin perusopiskelija. Joskus tulee vastaan osaamisen vähättelyä ja nimittelyä. Kajanne kuitenkin on pystynyt murskaamaan negatiiviset ennakkoluulot, kun on osoittanut olevansa hyvä opiskelija sekä varsin sopiva sotilaaksi ja johtajaksi.

- Koen olevani tasavertainen kuin muut. Minulta ei vaadita enempää eikä vähempää, kuin muilta. Osa uusista ihmisistä on onneksi uskaltanut sanoa suoraan, että heidän ennakkoluulonsa ovat osoittautuneet vääriksi.

Vapaus olla oma itsensä

-Onneksi mallin töitä ei ole kielletty ja on vapaus. Nautin siitä, että saan olla nainen ja laittaa meikkiä -viikonloppuisin. Viikolla ja sotilaana en käytä meikkiä ollenkaan, pois lukien juhlatilaisuudet.

Yleinen palvelusohjesääntö sallii sotilaalle kevyen ehostuksen, mutta ei räikeää meikkiä eikä suuria, roikkuvia eli vaarallisia koruja.

- Ihmiset ovat erilaisia ja jokaisella on harrastuksensa. Jos ne lähdetään kieltämään, niin elämän mielekkyys menee. Henkisesti on välillä aika rankkaa olla erilainen kuin muut. Toivon, että muutkin uskaltaisivat olla omia itsejään ja tie olisi helpompi seuraaville.

Pioneerikadetti Peppiina Kajanne maastovarusteissa.

Hän on Peppiina Kajanne:

  • 26-vuotias, kotoisin Perniöstä, Varsinais-Suomesta.
  • Aloitti Maanpuolustuskorkeakoulussa (MPKK) kadettikurssilla numero 104 syksyllä 2017. Valmistuu elokuussa 2020.
  • Kadetit suorittavat opintonsa Maanpuolustuskorkeakoulussa (MPKK), mutta osa opinnoista suoritetaan Maasotakoulussa ja Maasotakoulun alaisissa aselajikouluissa. Kajanteen tapauksessa aselajikoulu on Pioneerikoulu. Muita ovat Jalkaväkikoulu, Panssarikoulu, Tykistökoulu ja Viestikoulu.
Joukko-osasto Lappeenranta