Hyppää sisältöön

Pioneerina Pohjois-Norjassa: varusmiehet kertovat harjoituksesta

Maavoimat
Julkaisuajankohta 27.3.2022 11.59
Uutinen

Kansainvälinen harjoitus ulkomailla on varusmiehille ainutkertainen kokemus. Pioneerijoukkueelle palveluspäivät Pohjois-Norjan vuoristomaisemissa ovat olleet mieleenpainuvia. Erilainen ympäristö, yhteistoiminnan harjoittelu ja epätietoisuus seuraavasta tehtävästä asettavat palveluksessa opitut taidot testiin.

Vesistön yli kulkee korkea, massiivinen kaarisilta. Sen alle on ryhmittynyt valmiusyksikön pioneerijoukkue, jolla on parhaillaan käynnissä partiointitehtävä. Sillan he ovat panostaneet jo aiemmin.  

– Tämä on iso kohde. Emme ole juurikaan tämän kokoisia siltoja panostaneet, toteaa pioneerijoukkueessa ryhmänjohtajana toimiva alikersantti Tervo.

Siltojen panostaminen ei ole ainoa tehtävä, mitä harjoituksessa on tullut vastaan.

– Olemme suorittaneet partiointitehtäviä ja tukeneet jääkäreitä viivytystehtävässä. Eilen meitä myös lähestyi pari helikopteria, jotka hyökkäsivät tähän ryhmitykseen. Saimme ne kuitenkin häädettyä, Tervo kertoo. 

Kansainvälinen harjoitus opettaa yhteistoimintaa

Harjoituksessa varusmiehet oppivat paitsi omasta tehtävästään myös yhteistoiminnasta toisten joukkojen kanssa. Toiminta monien eri osapuolten kanssa vaikuttaa omaan ajankäyttöön, ja tilanne voi muuttua nopeastikin. 

– Epätietoisuus tuo tähän oman jännityksensä, kun ei tiedä yhtään, mitä seuraavana päivänä tulee tapahtumaan. Tilanteet voivat muuttua hetkessä, kertoo pioneeri Lauri Keinänen.

Keinänen on Norjassa ensimmäistä kertaa ja viihtyy harjoituksessa hyvin. Vaihteleva maasto vuoristoteineen asettaa hänen mukaansa haasteita Suomen metsäkankaisiin tottuneille pioneereille. 

– Maasto on vuoristoista. Pitää tukeutua teihin, jotta pääsee kulkemaan. Toisaalta ne on myös helppo tukkia vastustajalta, kun toisella puolen on jyrkkää vuorenrinnettä ja toisella merta.

Pioneerit keskustelevat keskenään

Jenni Kontoniemi ja Lauri Keinänen suorittavat palvelustaan Kainuun prikaatissa. Molemmat ovat viihtyneet harjoituksessa Pohjois-Norjassa. 

"Pieni vesisade ei haittaa"

Sääolosuhteet ovat harjoituksen aikana vaihdelleet vesisateesta lumeen ja pakkasiin. Palvelustaan työkoneen kuljettajana suorittavaa pioneeri Jenni Kontoniemeä tämä ei häiritse. 

– Pieni vesisade ei haittaa. Kuivattelee vaan kamppeet, kun ehtii, niin kyllä siitä selviää, hän toteaa iloisesti. 

Kontoniemen perheestä löytyy useampi pioneerin tehtävässä palvellut.

– Veljeni lähti armeijaan nyt kesällä ja ajattelin, että miksen minäkin. Työkoneen kuljettaja kuulosti kivalta, koska olen tehnyt niitä hommia kotona – maansiirtoa, metsäkonehommia ja muuta. Se sai innostumaan, hän kertoo.

Kontoniemi on viihtynyt palveluksessa hyvin. 

– Oli oikea päätös hakea palvelukseen. Vapaaehtoisesti tänne on tultu ja loppuun asti mennään!

Tutustu harjoitukseen: Cold Response 2022 - Maavoimat Maavoimat 

´