Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko
Maavoimat

Pohjoisen Puolustajat - palvelustaan suorittavat asevelvolliset

Jääkäriprikaati 1.10.2020 11.09

Jääkäriprikaati täyttää 41 vuotta 1.10.2020. Toki prikaatimme kunniakkaat perinteet ulottuvat huomattavasti kauemmas ja niistä on meidän kaikkien syytä olla ylpeitä.

Tässä vaiheessa koulutusta palvelusaikojen suhteen olette kaikki hyvässä vauhdissa, osalla jäljellä vähemmän ja osalla enemmän. Yhtä kaikki, olen Jääkäriprikaatin komentajana ylpeä teistä kaikista. Tämän saman totesi tarkastuskäynneillään Puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen ja Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Petri Hulkko.

Uskon, että teillä kaikilla on kotiutuksenne jälkeen hyviä muistoja ns. "inttiajasta”. Olette päässeet kokeilemaan rajojanne. Osalle ne ovat olleet fyysisiä ja osalle henkisiä. Sotilaallisten taitojen lisäksi, jotka siis tuovat suuren lisäarvon Suomen puolustamiseksi, olette päässeet tutustumaan ihmisiin, joita tuskin olisitte muuten tavanneet. Näistä ihmisistä on tullut teidän hyviä ystäviänne todennäköisesti ystäviä läpi elämän.
 
Teidän koulutuksenne on viety läpi Koulutus 2020 -periaatteiden mukaisesti. Olemme itse tyytyväisiä uudistukseen, mutta tiedämme, että emme ole vielä maalissa. Tämän vuoksi myös teidän rakentava palaute on tärkeää. Koulutuksen läpivientiin on tuonut haastetta maailman laajuinen pandemia - Covid19 (korona). Koulutusaikanne on rytmitetty täysin uudella tavalla 2+2+2, joka tuo paljon mahdollisuuksia, mutta myös tiettyjä rajoitteita. Te kaikki olette toimineet koronaohjeistuksien mukaisesti huolehtien henkilökohtaisesta koronaohjeistuksesta säntillisesti ja kurinalaisesti. Tämän on ympäröivä yhteiskuntakin
pannut merkille, Jääkäriprikaatissa nolla tartuntaa ei ole pelkästään sattumaa. Koulutuksessa tahti kiihtyy. Olette oppineet paljon ja pian alkavat ampuma- ja taisteluharjoitukset. 

Jääkäriprikaatin pääsotaharjoitus on marras-joulukuun vaihteessa järjestettävä PUUKKO20-harjoitus, siellä tarkastan, että millainen saapumiserä on kotiutumassa joulukuun 17. päivänä. Lapin olosuhteet haastavat meitä kesällä ja talvella. Teidät on koulutettu toimimaan niissä. Lapin olosuhteet ovat meidän liittolaisemme - eivät meidän vihollinen.

Taistelijat - muistakaa aina palvelusturvallisuus, noudattakaa annettuja ohjeita, niin toiminta on silloin turvallista. Varusmiesjohtajat, olette paljon vartioina. Johdettavana on teidän sodan ajan joukkonne, jonka tulette näkemään myös kertausharjoituksissa, huolehtikaa alaisistanne. Joukkoja johdetaan edestä, omalla esimerkillä - oikotietä ei ole.

Pelkosenniemellä 16.-19.12.1939 käytiin eräs Talvisodan ratkaisutaisteluista. Taistelut aloitettiin räntäsateessa ja ne loppuivat noin -40 asteen pakkasessa suomalaisten voittoon. Pohjoisen miehen sinnikkyydellä, röyhkeydellä ja periksiantamattomuudella ylivoimaista vihollista vastaan tilanne saatiin laukeamaan - Pohjoinen piti - kiitos veteraanien uhrauksien. Teidän asemanne on huomattavasti parempi kuin se oli veteraaneilla vuonna 1939. Koulutuksenne ja varusteenne takaavat sen. Uskokaa itseenne - uskokaa joukkoonne.

Pohjoinen Pitää!
Jääkäriprikaati Komentaja
Eversti Sami-Antti Takamaa
 

Joukko-osasto Paraatit ja juhlat Rovaniemi Sodankylä