Hyppää sisältöön

Pohjoismainen tykistöharjoitus päättyy - Yhteistyö otti askeleen eteenpäin

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 27.5.2019 18.21
Tiedote
Tulenjohtotehtävissä Rovajärvellä maastossa ruotsalaisia kersantteja, taustalla suomalaisia varusmiehiä.
Ruotsalaiset kersantit Simon Dicander ja Patrik Backström tulenjohtopaikalla yhdessä suomalaisten varusmiesten kanssa Rovajärvellä.

Maasotakouluun kuuluvan Tykistökoulun johtama pohjoismainen tykistöharjoitus Nax 19 (Nordic Artillery Exercise) päättyy 28. toukokuuta 2019 Rovajärvellä. Harjoituksen ammunnat päättyivät maanantaina 27.5. iltapäivällä. Ruotsalaisten joukkojen paluumarssit toteutuvat tiistaina 28.5. Suomalaiset joukot jatkavat Rovajärvellä Kirves 19 -harjoituksessa, jonka johtaa Kainuun prikaati. Kirves 19 jatkuu 7.6.2019 asti.

Nax 19 -harjoitukseen osallistui 35 ruotsalaista sotilasta Bodenista, Ruotsin tykistörykmentistä (Artilleriregementet). Ruotsalaisilla oli harjoituksissa mukanaan kaksi 155-millistä Archeria eli pyörillä liikkuvaa modernia kenttäkanuunaa, patterin komentopaikka, tulenjohtopartio ja Giraffe 4A -monitoimitutka. Ruotsalaisten paluumarssista tiistaina ei aiheudu haittaa liikenteelle.

Ruotsalaisten monitoimitutka, ruotsalainen sotilas ja suomalainen sotilas Rovajärvellä.

Kersantti Simon Goldkuhl ja kapteeni Elina Turunen työskentelivät yhdessä Nax 19 -harjoituksessa Rovajärvellä ruotsalaisella Giraffe 4A -tutkalla. Tutka havaitsee ilma-aluksia noin 280 kilometrin säteellä ja tykistöaseita noin 100 kilometrin säteellä.

Nordic Artillery Exercise 19 -harjoitus alkoi 24.5.2019. Sen johti Tykistökoulun johtaja, everstiluutnantti Petri Haataja. Hänen mukaansa harjoitus sujui hyvin.

- Yhteisoperaatiokyvyssä on otettu taas suuri askel eteenpäin. Harjoituksessa olemme näyttäneet, että kykenemme operoimaan pohjoismaisella taisteluosastolla monikansallisessa toimintaympäristössä. Suomen ja Ruotsin välinen yhteistyö on tiivistynyt entisestään, everstiluutnantti Haataja sanoo.

Everstiluutnantti Petri Haataja keskustelee suomalaisten varusmiesten kanssa kenttäkanuunan luona.

Tykistökoulun johtaja everstiluutnantti Petri Haataja keskustelee Kainuun tykistörykmentin varusmiesten kanssa Rovajärvellä Nax 19 -harjoituksessa.

Yksi yhteistyön muoto Nax 19 -harjoituksessa suomalaisten ja ruotsalaisten välillä oli tulenjohtotehtävät. Ruotsalaiset kersantit Simon Dicander, Patrik Backström ja Robin Andersson johtivat tulta Rovajärvellä.

Ruotsalaissotilaat tähystävät ja saavat havaintoja tykistövaikutuksista maalialueella Rovajärvellä.

- Maasto on Suomessa samanlaista kuin meillä Ruotsissa, kersantti Andersson sanoo.

- Suomalaiset ovat hyvin motivoituneita, kersantti Dicander toteaa.

He ovat molemmat käyneet harjoituksissa aiemminkin Suomessa.

Tulta ja salamointia! 130-millinen kenttäkanuuna tulitoiminnassa. Ampumassa Kainuun tykistörykmentin varusmiehiä.

Tulta! 130-millinen kenttäkanuuna tulitoiminnassa, Kainuun tykistörykmentin varusmiehet ampuvat.

Archer taustalla, edessä Ruotsin tykistötarkastaja Anders Högrell.

Kenraaliluutnantti Anders Högrell ja ruotsalaisten Archer Rovajärvellä toukokuussa 2019 Nax 19 -harjoituksessa.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö, niin kutsuttu FISE -yhteistyö, teki nyt harppauksen eteenpäin Nax 19 -harjoituksen myötä, vaikka yhdessä on toimittu ja harjoiteltu jo vuosia.

- Olemme tehneet isoja askeleita FISE-yhteistyössä. Aina voimme kehittyä, kenraaliluutnantti Anders Högrell Ruotsista A9 Tykistörykmentistä sanoo ja jatkaa:

- Ystävyysrykmenttimme on Kainuun tykistörykmentti, jonka kanssa olemme tehneet yhteistyötä varmaankin noin 20 vuoden ajan, kenraaliluutnantti Högrell arvioi.Ruotsin tykistötarkastaja kenraaliluutnantti Högrell ja evl Haataja Rovajärvellä.

- Pohjoismaiset tykistöharjoitukset eli Nordic Artillery Exercise Nax -harjoitukset ovat alkaneet vuonna 2004 ja niitä on järjestetty 13 kertaa. Seuraavaksi vuorossa on Ruotsi vuonna 2020. Norjassa harjoitus on vuonna 2021, kertoo Tykistökoulun johtaja, everstiluutnantti Petri Haataja.

Suomalaisvarusmies tähtää ruotsalaissotilaan aseella, ruotsalaissotilas on selin.

Suomalainen kokelas Kallio kokeilee ruotsalaiskersantin asetta tulenjohtopaikalla Rovajärvellä Nax 19 -harjoituksessa. Heillä on tässä pieni tauko tulenjohtotehtävistä. Tauko käytettiin juttelemalla ja vertailemalla varusteita.

 

´